Министър Данаил Кирилов: Правомощията на „тримата големи“ стоят като казус повече от 10 години

Прочетена: 38

Правомощията на „тримата големи“ стоят като казус за изпълнение повече от 10 години. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването „Неделя 150“ по БНР.
Относно идеята за промени в Наказателно-процесуалния кодекс по отношения на „тримата големи“ в Съдебната система, той коментира: „Това е задача, която трябва да решим, да приключим работата по тази препоръка. Действително, както и в предходния разговор беше уточнено, в България продължаваме да спорим по това дали този режим касае само главния прокурор или „тримата големи“, обясни той.
„В тази връзка Министерството на правосъдието, лично аз предприех множество инициативи за публично обсъждане на първото предложение за въвеждане на такъв режим. Тези обсъждания продължават. В края на миналата седмица в четвъртък и в петък имахме кръгла маса с участието на колеги представители на Отдела на решенията на Европейския съд за правата на човека“, припомни Кирилов. Според него този дебат е бил изключително важен. „Не случайно този казус стои като тема за изпълнение повече от 10 години. Очевидно е, че имаме съоръжение, което би следвало прецизно да изследваме. Повдигнаха се в този дебат и изискванията на Конституцията. Тук ще посоча, че би следвало всички да съобразяваме, че режимът на „тримата големи“ е установен още в Конституцията и във всички конституционни норми“, добави той. „Техният статут е равен. Води се дебат в кой точно доклад с препоръки на механизма за сътрудничество и оценка е посочено „тримата големи“ и точно това се има предвид. Става дума за главния прокурор и за висши магистрати“, уточни Кирилов. „Колегите освен решението на Европейския съд за правата на човека съобразяват и тази специфика, че ние имаме института на „тримата големи“, които имат особено място в органа за управление и независимост на съдебната система – Висшия съдебен съвет“, заяви правосъдния министър. „Тримата са членове по право. Тримата се избират и назначават по един и същи ред“, добави той.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 23.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: