Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици е в сила за 4 области

Прочетена: 40

Оранжев код за обилни валежи с гръмотевици е в сила за
4 области, за 12 ще важи жълт код, сочи справка на сайта на
Националния институт по метеорология и хидрология
(НИМХ). Предупреждението за валежи е в сила за областите
Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези райони ще се
развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има
краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. На места в планинските райони на областта количествата валеж ще достигнат 50-65 л/кв м. При оранжев код синоптиците предупреждават за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. При оранжев код е възможно да се наложи частична евакуация.
Синоптиците предупреждават за опасности при шофирането заради намалена видимост и
аквапланинг. Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила в 12 области. Кодът важи за областите Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Там ще се развива също мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. На места в планинските райони на областта количествата валеж ще достигнат 30 – 35 л/кв м. Жълтият код за валежи означава, че има възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: