Фонд на фондовете подписа договори с финансови посредници за изпълнение на „Микрокредитиране със споделен риск“

Прочетена: 39

Фонд на фондовете подписа договори с Първа инвестиционна банка, Микрофонд и Сис Кредит за изпълнение на финансов инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“. На събитието присъства и зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Средствата са от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структури и инвестиционни фондове. Общите средства от публичния и частния ресурс, които се насочват към пазара, са на обща стойност 25,4 млн. лв. Благодарение на тях 850 стартиращи и социални предприятия ще получат нисколихвено кредитиране.
„Няма да скрия удоволствието си да присъствам тук по време на подписването на втория голям транш от споразумението на Фонда на фондовете с финансиращи институции и посредници. За пръв път доста смело министерството подходи към един изцяло нов инструмент- микрокредитиране и кредитиране на предприемачи и социални предприятия. Решихме да рискуваме в този програмен период с един нов подход, създавайки тези инструменти, насочени към млади хора до 29 години, към тези, които са извън пазара на труда, към социалното предприемачество. Независимо, че в България има изключително добра тенденция на пазара на и на практика проблемите в сферата на заетостта са липсата на кадри и доколко са обучени, все още има малки населени места, където безработицата е доста по-висока от средната за страната. Вярваме, че възможностите за микрокредитиране и микрофинансиране на предприемчиви хора, които в градчето или селото, в което живеят, могат да направят една малка семейна фирма и да стартират своя бизнес, е добър начин за създаване на заетост и за подкрепа на иновативните и мислещите. Анализът, който беше направен, е че като цяло банковата система в България много трудно би кредитирала рисково толкова малки фирми и затова виждаме , че не само стандартните ни партньори микрофинансиращите институции каквито са Микрофонд и СиС Кредит, но и Първа инвестиционна банка пое тази отговорна социална задача да заработим съвместно в тази насока. До момента на база първото споразумение, което подписахме на стойност 30,4 млн. лв., имаме почти сто кредита, които са раздадени главно в сферата на услугите, изграждане на кабинети за дентална медицина, IT специалности, малки ресторанти и бизнес в туристически райони. Вярвам, че с ресурса който тепърва ще пласираме, ще има много повече предприемчиви хора, които ще могат да се възползват от тези кредитни линии, както и социалните предприятия за първи път ще имат възможност също да ползват микрокредитиране.“, зам.-министър Зорница Русинова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: