Транспортът, околната среда и културата приоритет на българското председателство на Организацията на ЧИС

Прочетена: 39

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отчете като абсолютен успех постигнатите резултати от четвъртото Българско председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), което приключи днес. Тя открои като приоритетни сътрудничеството в областта на околната среда, културата и транспорта.

40-та среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки събра в хотел „Балкан“ представители на 12-те членки – България, Азербайджан, Албания, Армения, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, както и на Египет и Тунис – страни – наблюдатели в ЧИС, на Република Северна Македония, Съюза на Средиземноморието и други.

„Вие постигнахте много по време на председателството, което оправдава не само отпусканите финансови средства за региона, но доказва, че организацията е активна и жива“, заяви на пресконференция след събитието генералният секретар на ОЧИС Майкъл Христидис.

По инициатива на българското председателство в София е взето единодушно решение за 13-и член на организацията да бъде поканена Република Северна Македония. Очаква се тя да стане пълноправен член до края на годината, когато парламентът в Скопие ратифицира хартата на ЧИС.

„Мисля, че има голяма символика в това, което правим в края на българското и началото на гръцкото председателство. Действията на нашите три страни са безпрецедентни по отношение на регионалното сътрудничество и изграждането на мостове и приятелства“, заяви външният министър на Република Северна Македония Никола Димитров.

„Българското председателство мина под мотото „Море от възможности“. Според мен то изпълни целта си, а именно да бъде практично и ориентирано към конкретни резултати, видими за гражданите на нашите страни“, заяви Екатерина Захариева, която председателства форума.

Външният ни министър изтъкна значението на Черноморския регион като мост между три континента, а на ЧИС – като организация, която обединява, а не разединява.

,,Много се радвам, че една от най-успешните конференции, в областта на околната среда, които сме организирали в София, беше с участието на повече от 100 учени, хора от бизнеса, от държавите членки, както на ЧИС, така и от Европа‘‘ , заяви вицепремиерът и министър на външните работи. Сред другите постижения на председателството Екатерина Захариева посочи и организираната в Пловдив среща на министрите на културата от ЧИС, които се договориха да задълбочат сътрудничеството между страните членки в областта на опазването и консервирането на културното наследство в Черноморския регион.

Министър Захариева подчерта, че за първи път в историята на ЧИС този месец бе организирана и конференция на високо ниво в Брюксел между организацията и Европейския съюз. „Там по много практичен начин се разбрахме да имаме много конкретно, неформално, но в същото време ориентирано към конкретни проекти сътрудничество между ЕС и ЧИС“, заяви външният ни министър. Тя отбеляза, че няма по-добро доказателство за значимостта и важната роля на ЧИС на международната сцена от желанието към нея да се присъединяват и нови страни.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.06.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: