Отлагат тол системата за март 2020 г.

Прочетена: 44

От ГЕРБ са внесли промени в Закона за пътищата, които касаят въвеждането на ТОЛ системата. На специален брифинг депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обясни, че събирането на таксите ще започне от март 2020 г. „Знаете, на 16 август трябваше да започне т.нар. търговска и техническа експлоатация на тол системата за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона. Във връзка с породилите се желания на превозвачите да са наясно с прогнозируемостта на тарифите, които ще трябва да заплащат след тази дата предприехме съвместни разговори и смятаме, че е целесъобразно реалното събиране да бъде от 1 март 2020 г. Това правим с цел да намерим компромисен вариант и на тарифирането, и на обхвата на пътищата. От този първоначален обхват ще бъдат изключени пътища от трети клас, и може би някои от втори клас“, каза депутатът.

Той припомни, че са се породили притеснения за това как би се отразило едно такова тарифиране на превозвачите на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности.

Предвиждат се три начина за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. На 3 юли пък ще се състои нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите.

„Искаме и двете страни – превозвачите и АПИ, да намерим необходимия баланс и доверие, за да се установи кое е най-добро за всички. Затова решихме, че не бива да поставяме фирмите в ситуация, в която да не сме тествали системата в реално време. Затова в изменението на закова сме записали, че въвеждането на електронно събиране на такси ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г., като това е краен срок. Ако системата заработи технически по-бързо, и има компромис и в двете страни, то тази система с решение на МС по предложение на МРРБ може да стартира и по-рано. Но за всеки случай сме дали краен срок, който няма да бъде удължаван“, завърши Ненков.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: