Министър Младен Маринов: Убедихме се на практика в екипната работа на Столична община и службите на МВР

Прочетена: 31

„Ежедневната ситуация в столицата налага пълна координация между СДВР и Столична община. Свели сме нивото за реакция до най-ниското време, наистина с Красимир Димитров – директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община работим от дълги години, така че добре познаваме възможностите и на двете структури – и на МВР, и на тази дирекция“ . Това заяви министър Младен Маринов след съвместно учение в ситуация на природно бедствие – „буря“ на полигона на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Панчарево. Министър Маринов благодари сърдечно на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за разбирането и развитието на дирекцията, която може да служи като работещ модел и на други общини. „Тази структура не е създадена от емпирични изследвания, а е наложена от практиката и облечена нормативно, допълни вътрешният министър.

„Днешното учение ни показа възможностите за реакция в реална критична ситуация. Видяхте как действат екипи от различни институции, някои от тях са частни – като електроснабдяване, водопреносната система, но всичките в дадена ситуация трябва да работят в синхрон. За това се изисква обща воля, добра работа на ръководителите на структури и оперативност на тези, които работят на терен, и които организират групите“,каза още министър Маринов. Той подчерта, че е изключително важно да се отделят време и сили за обучение както на децата от най-ранна възраст, така и на населението, защото в кризисна ситуация подготовката и действията на институциите и придобитите знания на  хората ще минимализират щетите от дадено бедствие.

„Столичната община е единствената, която изгради собствен полигон за обучения за реакция при различни ситуации – земетресения, наводнения, химически атаки и други проблеми. Днешното обучение на терен, в реална обстановка ни показа нивото на координация  между различните служби“ , заяви Йорданка Фандъкова. Тя благодари на министъра на вътрешните работи и на директора на ГДПБЗН за постигната отлична координация с органите на МВР и СДВР.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 02.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: