Евродепутатите избират днес председател на парламента

Прочетена: 40

Второ ключово заседание на Европейския парламент предстои днес, когато евродепутатите трябва да изберат председател на парламента. Официално на страницата на институцията са посочени кандидатурите на четирима души.

Това са германката Ска Келер от Европейски свободен алианс, Сира Рего от Испания и от групата на Европейската обединена левица / Северна зелена левица, италианецът Давид-Мария Сасоли от Прогресивен алианс на социалистите и демократите и чехът Ян Захрадил от Алианс на консерваторите и реформистите в Европа , съобщава tribune.bg

Избирането на председател на ЕП става след изслушване на кандидатите. Всеки има пет минути за реч. Следва тайно гласуване. За да бъде избран следващият председател на ЕП, той трябва да получи пълно мнозинство ( 50+1 гласа). Ако при три гласувания не се избере наследник на Антонио Таяни, в надпреварата остават само двама кандидати – тези, които са получили най-много гласове.

Евродепутатите трябва да изберат и 14 зам.-председатели на ЕП, както и квестори. Изборът отново е с тайно гласуване.

На гласуване ще се подложат и предложените за останалите ключови позиции в Европа. След инфарктна среща евролидерите успяха да стигнат до консенсус. За председател на ЕК е предложена германката Урсула фон дер Лайен. Ако заеме поста, тя ще е първата жена председател на Комисията.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: