Приключи първият тур на гласуването за председател на ЕП

Прочетена: 30
Няма обявен победител, същите кандидати ще участват във втория тур.
Резултатът от гласуването е, както следва:

 

Упражнили правото си на вот: 735
Празни или невалидни бюлетини: 73
Валидни бюлетини: 662
Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 332
Резултати: неокончателни
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) 133
Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания) 42
Давид-Мария Сасоли (С&Д, Италия) 325
Ян Захрадил (ЕКР, Чехия) 162

 

Кандидати и групи

Четирима кандидати бяха предложени и представиха своята визия за водещата позиция в ЕП в петминутни изявления. Гледайте индивидуалните им изявления:

Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия)

Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания)

Давид-Мария Сасоли (С&Д, Италия)

Ян Захрадил (ЕКР, Чехия)

 

Правила за провеждане на избори за председател на ЕП

Според член 15, кандидатурите за председател могат да бъдат издигнати от политическите групи или от група от най-малко 1/20 от членове на ЕП, т.е. 38 евродепутати („ниският праг“ е въведен от ревизирания Правилник за дейността). Гласуването е тайно. За да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50 % плюс един (член 16). Празните или невалидните бюлетини не се броят при изчисляване на необходимото мнозинство.

Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втори тур за гласуване при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия. Ако нито един кандидат не бъде избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили най-много гласове при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: