Комисар Мария Габриел: Очаквам от Финландското председателство амбиция да завършим цифровия единен пазар и очертаем следващи приоритети

Прочетена: 32

На финалната права сме за завършването на цифровия единен пазар: 28 от 30-те законодателни предложения вече са договорени. Разчитаме на подкрепата на Финландското председателство на Съвета на ЕС да постигнем споразумение и по оставащите две предложения – създаване на Европейски център за компетентност в областта на киберсигурността и правила за електронната сигурност. След завършването на цифровия единен пазар, прилагането на новото законодателство ще бъде от първостепенно значение. Това ще гарантира, че новите правила на ЕС за цифровите технологии могат да се превърнат в конкретни ползи за гражданите и предприятията. Това заяви в Хелзинки българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на първата официална визита на Колегиума на комисарите начело с Жан-Клод Юнкер за началото на Финландското председателство.
Тя наблегна, че е от изключителна важност предложението за европейския киберцентър да бъде прието до края на мандата, защото той ще спомогне за самостоятелна защита на ЕС от киберзаплахи. Нужно е да се създаде структура на специализирания експертен център и тя да започне да функционира януари 2021 г.
Българският еврокомисар Мария Габриел повдигна и други водещи теми като изкуствения интелект, достъпа до данни и облачни услуги, сигурността, следващия седемгодишен бюджет на ЕС.
По отношение на изкуствения интелект, тя приветства Финландия за включването на темата сред приоритетите на нейното председателство. Координираният план за действие на Европейската комисия се изпълнява в сътрудничество с държавите членки и важен ангажимент в него е всички страни да представят национални стратегии за подпомагане на инвестициите в изкуствен интелект. Комисарят насърчи финландската страна да приложи мерки за повишаване на осведомеността и ангажираността на държавите членки с тестовата фаза на етичните насоки за развитие и използване на изкуствен интелект, чието начало беше поставено от нея на 26 юни.
Основаната на данни икономика и свързаните с нея услуги и иновации също ще бъдат ключови приоритети на Финландското председателство. „За да усетим пълноценно ползите от икономиката на данни, преди това е важно да имаме ясни позиции по ключови въпроси. Такива са достъпът до данни, облачните услуги, сигурността и схемите за сертифициране. Приветствам усилията на Финландското председателство в тази посока“, заяви българският еврокомисар.
Не на последно място, Мария Габриел обърна специално внимание колко е важно да се защити силен бюджет за цифровизация в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. „Изцяло новата програма с бюджет 9,2 милиарда евро „Цифрова Европа“, предложените средства по Механизма за свързване на Европа и програма „Хоризонт Европа“ включват средства за инвестиции в стратегически цифров капацитет. Обединихме се с останалите за важността на цифровите умения и влиянието на цифровите технологии върху обществени теми като здравеопазването и околната среда. Нужно е да отстояваме високо ниво на средства за цифровизация в полза на гражданите и предприятията“, заключи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 05.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: