Министър Екатерина Захариева: Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич

Прочетена: 28

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по бТВ във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия. „На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно“, посочи тя. „Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави“, изтъкна тя и добави, че това могат да направят само други държави. Захариева отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му. „Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо, че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали“. „Не виждам нищо в това изказването, което да запали тази емоция на Ивица“, изтъкна вицепремиерът. Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно. „На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място – да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива“, уточни външният министър.
„Има чудесни отношение премиер с премиер, нашият премиер с техния президент. Така, че не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели. Ние сме за добросъседски отношения, но не търпим такива емоции“, допълни Захариева.
Попитана дали е обсъдила създалата се ситуация с премиер Бойко Борисов, тя отговори: „Да, разбира се. Писахме си, Неговата позиция е като моята. Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер. Те се познават, Ивица е 20 години министър“.
„Мисля, че нещата ще се изяснят. Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел. Ние не искаме напрежение с нито една от държавите по света, а какво остава със съседите“, добави външният ни министър.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: