В тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ се провежда учение

Прочетена: 22

Днес от 9 ч. до 15 ч. се спира движението в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Трафикът се извършва двупосочно в тръбата за София. Ограничението е за провеждането на съвместно учение на МВР – Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна администрация и общините на територията на София област, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския Червен кръст и доброволци. Целта е повишаване на готовността за действие на силите и средствата от Единната спасителна система за реагиране при бедствия и извънредни ситуации. В учението ще се симулира тежка пътна катастрофа с жертви и пожар в съоръжението. За провеждането му в София са пристигнали експерти от Швейцария, които са едни от най-добрите в Европа при справянето с кризисни ситуации в тунели.

Симулацията, която се прави  в „Ечемишка“, е за инцидент между лека кола и товарен автомобил с последващ пожар на около 200 м от изхода на съоръжението в посока Варна. Шофьорите на двата автомобила загиват на място, а пътнически микробус, преминаващ покрай пожара катастрофира на около 120 м след него. Следва и верижна катастрофа между 5 леки автомобила на 400 м от изхода на тунела в посока Варна. В превозните средства има пострадали и затиснати пътници.

Учебната ситуация включва действия за гасене на пожара и спасяване на хората. На пострадалите ще се оказва първа медицинска помощ, психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение. Ще се създаде и временна организация за регулиране на движението в района на произшествието, управление на светофарната уредба, вентилационната система, създаване на временна организация на движението и др. В симулацията участват над 50 души и специализирана техника.

Съвместното учение на МВР и АПИ се провежда в ремонтираната през 2017 г. тръба за Варна на тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г. Сега тръбата е с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: