Председателят на НС Цвета Караянчева: Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица области

Прочетена: 36

Между България и Китай има поле за сътрудничество в редица области, сред които образование, инфраструктура, стратегически проекти. Това заяви днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която се срещна с члена на Политбюро на 19-тия ЦК на Китайската комунистическа партия Ли Хунджон, който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република, и с водена от него делегация. В разговора участваха председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и членове на Групата за приятелство България – Китай.

Цвета Караянчева подчерта дългогодишните връзки между двете страни и припомни, че тази година отбелязваме 70 години от установяването на дипломатическите ни отношения. Тя заяви, че България подкрепя инициативите „17+1“ и „Един пояс, един път“ и допълни, че страната ни е активен участник в тях, защото смята, че отношенията между държавите трябва да се развиват както на политическо, така и на икономическо ниво. По думите й срещи като днешната дават възможност да се обменят идеи и да се чертаят пътища за по-нататъшно съвместно сътрудничество. Председателят на парламента отбеляза, че двете страни могат да си взаимодействат на институционално ниво и допълни, че между парламентаристите от двете страни има отлични контакти.

Ли Хунджон отбеляза традиционното приятелство между двата народа и благодари лично на Цвета Караянчева за подкрепата й за инициативите „Един пояс, един път“ и „17+1“. Двустранните отношения между България и Китай вече са издигнати на ниво стратегическо партньорство между правителствата и законодателните институции, допълни той. По думите му нашето сътрудничество има солидна политическа основа и затова целта на посещението в България е по-нататъншното засилване на приятелските отношения между институциите на двете страни, както и на местно ниво. Нашата задача сега е да имаме повече реални проекти за сътрудничество, които да отразяват нивото на отношенията между нас, заяви Ли Хунджон.

Председателят на Групата за приятелство България-Китай Димитър Бойчев отбеляза, че групата е една от най-големите в българския парламент и по думите му това показва колко много приятели има Китай в България. Димитър Бойчев информира, че по повод годишнината от установяването на дипломатическите отношения в Народното събрание ще бъде открита изложба за развитието на връзките между двете страни, а през септември пак тук ще бъдат показани произведения на художници от България и Китай.

Членът на Групата за приятелство Валери Жаблянов увери китайските гости в топлите чувства на целия български народ към Китай. Той изрази надежда посещението на делегацията да даде нов тласък на развитието на двустранните отношения.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: