Столичната община монтира нова сензорна станция за следене на качеството на въздуха

Прочетена: 37

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на монтирането на първата от 22-те мониторингови станции на територията на СО за измерване на качеството на атмосферния въздух. Това се случи в кв. „Стрелбище“, в непосредствена близост до станцията на Изпълнителната агенция по околната среда, за да се сверят данните.

Проектът е по програмата „Балкани – Средиземно море“ и е изцяло финансиран с европейски средства. Партньори са градовете Солун, Никозия, Тирана и Скопие. Общата сума за финансиране е 1,4 млн. евро, от които за Столичната община са предвидени 500 000 евро. Бюджетът за СО ще бъде изразходван за анализи, монтиране на мониторинговите станции и по-късно за създаването на модел, който да подпомогне за предприемане на мерки.

Останалите 21 станции, заложени в проекта, ще са в кварталите „Люлин“, „Подуяне“, Западен парк“, „Враждебна“ и „Надежда“. Определянето на точките, в които да бъдат инсталирани устройствата е вследствие на сериозен научен анализ. Целта е да се получава максимално и непрекъснато информация  за състоянието на въздуха на територията на цялата община.

Изпълнителната агенция по околна среда в момента разполага с общо пет станции и всеки гражданин  може да следи онлайн на страницата на СО данните в реално време от измерванията им. „Една от най-важните ни задачи е изпълнението на програмата от над 100 мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Нашата амбиция и цел беше да създадем собствена система, да можем да покрием максимално територията на общината, защото информацията ни дава възможност да реагираме и предприемаме мерки, а от друга страна хората да са информирани по всяко едно време на денонощието,“ каза кметът Фандъкова. Очаква се най-късно до 1 декември гражданите  да могат чрез мобилни приложения да наблюдават в съответните райони параметрите на газовите концентрации и нитратни частици от 22-те станции.

На работни срещи Йорданка Фандъкова и кметове на други европейски градове са обсъдили качеството на въздуха като предизвикателство в различни показатели. В западните столици проблемите се свързват с серни и азотни оксиди. В София единственият замърсител, който остава над нормите, макар и с трайно и чувствително намаляване на дните с превишение, са фините прахови частици. Новите 22 станции ще измерват както фини прахови частици(ФПЧ10), така и ФПЧ 2,5 и веднага ще може да са реагира.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: