Тестват нов електробус в София

Прочетена: 94

На полигона в гараж „Малашевци“ кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова участва в първия тест на екологичен шестметров електробус Just Electric на компанията KARSAN ,който е част от концепцията за довеждащ транспорт за новите линии на метрото. Електробусът има 22 места , платформа за инвалидни колички и отделение за шофьора. Задвижването и батериите са на BMW. Електробусът е предоставен на Столичната община за тестване в продължение на седмица, но без да превозва пътници.
По програма „Околна среда“ София има възможност да получи финансиране за закупуването на общо 30 подобни превозни средства, за които ще се състезават производители от различни компании. Пилотно първият електробус с нулеви емисии ще се движи в квартал „Овча купел“, където повечето улици не са достатъчно широки и малки автобуси като Just electric са подходящи.
„Надявам се до средата на следващата година да бъдат готови последните 4 км от строящата се в момента трета линия на метрото и успоредно с това да сме закупили 30-те електробуса. За мен е важно още с пускането му хората от кварталите да стигат до него и да слязат от колите си“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че една от най-важните задачи на Столичната община е подобряването на качеството на въздуха, което до голяма степен зависи от използването на градския транспорт. Само през последните години с помощта на големи инвестиции са модернизирани 90 процента от автобусния транспорт, 50 процента от тролейбусите и започна закупуването на новите трамваи . По предложение на кмета Фандъкова Столичната община ще кандидатства за общо 82 електробуса. като 52 ще бъдат поръчани от автотранспорта, а 30 малките шестметрови от електротранспорта. Очаква се за това да се получи финансиране по оперативна програма „Околна среда“ в мярката за по-чист въздух.
В програмата на СО са предвидено осигуряването на нови 30 тролейбуса и 25 нови трамвая, които да осигурят удобства за столичани.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: