Кристин Лагард подаде оставка от поста директор на МВФ

Прочетена: 45

Кристин Лагард подаде оставка от поста директор-разпоредител на Международния валутен фонд (МВФ) във връзка с издигането на кандидатурата й за поста ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Както се съобщава в разпространено във вторник заявление на Лагард от пресслужбата на МВФ, решението влиза в сила на 12 септември, предава ТАСС.
„Срещнах се с Изпълнителния съвет и подадох решението си за оставка от фонда, което ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите задължение, за което бе обявено по-рано, ще остане в сила до този момент“, се казва в заявлението.
Както отбеляза Лагард, решението за оставката е било взето от нея „в интерес на фонда, защото ще ускори процеса за избор“ на неин приемник.
„Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки, за да продължи напред в процеса на избиране на нов управляващ директор. Дейвид Липтън остава нашият изпълняващ длъжността изпълнителен директор“, каза Лагард.
На свой ред, Изпълнителният съвет заяви, че е приел оставката на Лагард и й е благодарил за свършената работа за фонда. „Нейният мениджмънт беше изключителен и сме благодарни за нейното новаторско и визионерско ръководство“, заявиха от Съвета в изявление, разпространено и от пресслужбата на МВФ.
В допълнение, Изпълнителният съвет отбеляза, че „ незабавно ще започне процеса на избор на следващия“ ръководител на МВФ.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.07.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: