В РКИЦ-София се открива изложба „75 години от Освобождението на източна Европа от нацизма“

Прочетена: 182

На 09.09.2019 г. от 16:00 часа в РКИЦ-София се открива изложба под надслов: „75 години от Освобождението на източна Европа от нацизма“.

Изложбата ще открие Н.Пр. Посланикът на РФ А.А. Макаров.

Слово ще произнесат и Председателят на Руското военноисторическо дружество Константин Могилевски, както и председателят на Български антифашистки съюз Симеон Игнатов.

Присъстващите ще поднесат цветя и венци на Паметника на Съветската Армия и на Братската могила, за да почетат паметта на героите от антифашистката съпротива.

Скъпи приятели, нека бъдем достойни за подвига на съветските воини и нашите предци – антифашисти, донесли свободата на Родината ни. Нека почетем паметта на героите!

Ето и декларацията на Общeствения комитет за отбелязване на 75-ата годишнина от 9 септември 1944 г.

Никога повече фашизъм!

Ние, българските антифашисти, заявяваме дълбокото си възмущение относно Декларацията на Министерството на външните работи на Република България по повод изложба посветена на 75-тата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Този недипломатичен и антиисторически текст е част от реториката на Студената война, на пещерния антикомунизъм и русофобията, изолира България от съвременния многополюсен свят.

Напълно неприемлив е и назидателният тон към руското посолство и българските антифашисти.

Декларацията на Външно министерство демонстрира груба подмяна на историческите факти, омаловажава подвига на милионите съветски войни дали живота си за свободата на Европа и света. В нея са направени груби идеологически внушения, че Победата над нацизма е довела България до „откъснатост от динамиката на развитите европейски държави”.

За страна като България помощта на Москва е съдбоносна!

Без застъпничеството на Съветския съюз пред съюзниците в Антихитлеристката коалиция и без българската антифашистка съпротива,   щяхме да бъдем наказани с орязване на територии като съюзник на оста Рим-Берлин-Токио. Безпардонното отношение към историческата истина поругава паметта на хиляди свидни жертви на антифашистката съпротива и на българските войни присъединили се към Червената армия след 9 септември 1944 г., оневинява престъпленията на нацистите и техните съюзници!

В периода 1944 – 1989 г. Съветският съюз оказа на България всестранна помощ за развитието на модерна индустрия, земеделие, просвета, култура и здравеопазване. България нарастна на девет милионна, стана космическа и високотехнологична нация.

След 30 години десен преход, под прикритието на деформирана демокрация, тези достижения са минало, народното богатство е разграбено, социалните права са отнети, демографската криза е ужасяваща.

Но паметта е жива!

И днес българите носят в сърцето си завещания от предците ни стремеж към свобода и социално благоденствие и любовта към Русия. Това щеше да е невъзможно ако Червената армия и руският войн бяха донесли на 9 септември 1944 г. само „щикове, диктатура и репресии”!?

Тази народна почит поражда яростта на малобройните професионални русофоби и антикомунисти, мотивира позорните им опити да реабилитират фашизма за лична изгода.

Опасното е, че към подобни опити се включва една държавна институция. От европейските процеси днес ни отделя не друг, а българското Външно министерство, което забравя, че президентите на САЩ, Франция и много други световни лидери ще отидат на 9 май 2020 г. в Москва на „Червения площад” за да се поклонят пред подвига на руския войник и да почетат Победата над фашизма!

Това изисква от нас историческата истина, честта и достойнството ни като граждани на Република България!

Паметници на Червената армия има в цяла Европа – те са над 4 хиляди. Към тях институциите и гражданите се отнасят цивилизовано, с почит и уважение. Ние, българите, сме в дълг пред Паметника на Съветската армия в София, Паметника на Альоша в Пловдив и други монументи, който не се поддържат и постоянно се обругават!

Декларацията на българското Външно министерство влиза в тежък разрез със световното общественото мнение и вреди на българския национален интерес! В нея се прави опит за подмяна на историческата истина и за реабилитация на фашизма!

Ние открито и ясно се противопоставяме на това и заявяваме:

Никога повече фашизъм!

Cross.bg

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.09.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: