Проектът „Про-Банкя” търси идентичността на града

Прочетена: 52

Творчески конкурси с награди, социологическо проучване сред гражданите за локалната идентичност и оценката на настоящето и бъдещето на града, както и филмът „Банкя: мечти и спомени”, са резултатите от проекта „Про-Банкя“, финансиран от Програма „Европа“ на Столична община и подкрепен от районната администрация.

Той е част от дейностите за отбелязване 50-та годишнина на града и се реализира от Сдружение „Форум за европейско бъдеще“, 78 СУ „Христо Смирненски“ и Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ с ръководител проф. Лазар Копринаров, дипломат от кариерата и философ.

В рамките на проекта на „Алфа Рисърч“ е възложено представително проучване, от което е видно, че основните символи на града, които хората свързват с Банкя и които в най-голяма степен биха искали да се съхранят и развиват, са пряко свързани с възприятията за облика на града: градският парк (46%), банята (44%), пътеката на здравето и Клисурският манастир (по 39%), а също Дивотинският манастир (26%), храмът Св. Кирик и Юлита (23%), централната пешеходна част с Ротондата (21%), Вазовият дъб (14%).

През февруари са обявени три конкурса – за фотография на тема „Банкя, моята Банкя“, за рисунка „Банкя в моите мечти“ и за видеоклип – „Разкажи Банкя“. Организиран е и обучителен курс по фотография, а филмът „Банкя – мечти и спомени“ е като пъстра палитра за миналото, настоящето и бъдещето на града. „Убеден съм, че тази лента ще е ценна част от визуалния архив на Банкя“, смята проф. Копринаров.

„Искахме да разбудим интереса на децата и младите хора към Банкя. Ежедневното пребиваване във виртуалната среда на интернет, както и преобладаващото използване на абстрактното мислене, произвеждано от учебниците и ученето, прави младите хора не особено чувствителни към проблемите и спецификата на местната общност“, каза още при отчета си проф. Копринаров и уточни, че целта е била да се отворят очите на децата за онова в Банкя, което да ги накара да бъдат патриоти.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.09.2019. Категория Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: