Новини

Явор Боянов представя осма самостоятелна изложба Cut-Ups

Росица Георгиева

На 15 октомври в Gifted Sofia на ул. „Иван Денкоглу” 24 ще бъде открита осмата самостоятелна изложба на Явор Боянов, озаглавена Cut-Ups. Тя ще включи 30 платна, вдъхновени от творчеството на Уилям Бъроуз и движението на дадаистите. Основен мотив в експозицията е техниката на вербално колажиране – Cut-Up, използвана както в артистични, така и в окултни кръгове като средство за комуникация с подсъзнанието. Образите в произведенията на Боянов са преплетени с кратки абсурдни текстове, формирани от изрязани думи, които обогатяват персоналната митология на художника.

„Създаването на платната ми отне около година. Започнах да експериментирам с техниката Cut-Up през лятото на 2019 г., работех усилено и за кратък период успях да произведа множество малки „поеми”. Не оставях нещата само и единствено на случайността, а интуитивно размествах изрязаните листчета и дописвах на ръка думи и фрази, които ми хрумваха спонтанно. Някои от образуваните текстове действаха като сюрреалистична поезия, създадена с метода на автоматичното писане, други бяха нонсенс в пълния му чар, а трети звучаха като странни сентенции или афоризми. Новополучените необичайни връзки между думите предизвикаха у мен асоциации и настроения, които породиха образи“, разказа пред в. „Строител” Явор Боянов. „Осъзнах, че вербалните колажи със своята ирационална логика идеално биха допълнили персоналната митологична система, която от години изграждам в картините си. Така се появи идеята за настоящата изложба. Първо работих по текстовете, а след това и по колажирането“, сподели още той. Боянов добави, че някои от картините са създадени в колаборация с други творци, сред които е и писателят Калин Терзийски.

Явор Боянов е роден през 1985 г. в Сливен. Завършил е специалност „Рекламна графика” в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в родния си град, а по-късно - специалност „Плакат” във факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Има магистърска степен по „Филмово и телевизионно изкуство” в Нов български университет. През 2016 г. е представен от галерия „Ракурси” на Международния панаир за съвременно изкуство „Арт-Атина”.
Осмата му изложба Cut-Ups ще може да бъде видяна в Gifted Sofia до 10 ноември. Достъпът е свободен.