Новини

Откриват участъка между Драгоман и Сливница от АМ „Европа“ в началото на ноември

Първата 17-километрова отсечка от магистралата ще е готова половин година по-рано от предвиденото по договор

В началото на ноември ще е готов първият участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница, което е близо половин година по-рано от предвиденото по договор, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Строителните работи на 17-километровата отсечка са изпълнени на 95% и очакванията са движението по новоизграденото трасе да бъде пуснато в първите дни на следващия месец.

Модернизацията на 17 км от първокласния път I-8 Драгоман – Сливница (от км. 15+500 до км. 32+447,20) започна през май миналата година. Инвестицията е 117,3 млн. лв., които са осигурени от републиканския бюджет.

От АПИ припомниха, че за улеснение на трафика към ГКПП „Калотина“ поетапно до момента е пуснато двупосочно движението между 15-и и 20-и км и 21-ви и 25-и км. „Ако метеорологичните условия са добри, до средата на октомври ще бъде завършена и отсечката от 25-и до 29-и километър“, допълват от Агенцията.

Изпълнител е „ГБС - Инфраструктурно строителство“ АД, като срокът на договора им е април 2021 г.

В участъка между Драгоман и Сливница е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. По трасето има два нови пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергоефективно осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-и км. Предвидени са и 7 площадки за отдих и принудително спиране и 14 бр. армонасипни стени.

АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Изпълнението на магистралата е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км и СМР на него започнаха през февруари т.г. Другата отсечка от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента за нея се изготвя техническият проект.

Автомагистралата е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток. Участъкът ГКПП „Калотина” – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.