Новини

Румен Радев за преговорите с Република Северна Македония: Нужни са ясни гаранции, че единството на българската нация и културно-историческото ни наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори

Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е безпомощността на българското правителство да се справи с пандемията, заяви пред журналисти президентът

 

Като отговорен член на Европейския съюз не можем и не трябва да позволим да вкарваме в него нови нерешени проблеми. Не можем да дадем европейка легитимация на омразата към България. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, в отговор на въпрос за диалога между България и Република Северна Македония и перспективите за  европейска интеграция на югозападната ни съседка. По думите на президента 3 години след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество за съжаление продължаваме да сме свидетели на обидни и недопустими формулировки по отношение на България.

 

Президентът отбеляза, че членството на Република Северна Македония в Европейския съюз е изключително важно не само за нашата страна, но и за целия регион, но „трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и нашето културно и историческо наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори“. „Не можем да ипотекираме нашата национална идентичност“, подчерта Румен Радев.

 

Държавният глава коментира, че очаква правителството да се пребори за включването на Националната рамкова позиция, приета преди година от Народното събрание, в гл. 35 от преговорната рамка за Република Северна Македония като ясно обособени критерии, които да бъдат следени в целия преговорен процес. По думите му това изглежда все по-малко вероятно и „изходът е само един – отлагане на преговорите докато не се сключи ясно обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всички двустранни въпроси“.  По думите на Румен Радев това, което в момента правителството се опитва да спасява – вяли декларации за език и за име, е само част от проблема, който е много по-дълбок и изисква ясен правно обвързващ документ.

 

В отговор на въпрос за здравната криза, пред която е изправена България, държавният глава отбеляза, че ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната безпомощност на българското правителство да се справи с пандемията.

 

Президентът припомни, че многократно е призовавал за оставка на кабинета с ясния мотив, че не може правителство, чиято единствена цел е собственото оцеляване да води страната през здравната, социална и икономическа криза.

 

„Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали и  кравеферми беше изпуснато важно време за отговорни действия. Едно правителство, което цели да оцелее от ден на ден не може да предприеме такива мерки и реалността го доказва“, подчерта Румен Радев. Държавният глава добави, че с панически мерки и комсомолски ентусиазъм трудно се постигат резултати.