Новини

ФБР разследва автоматични обаждания, казващи на хората да останат у дома по време на изборите в САЩ

ФБР започна разследване, след като в деня на изборите за президент в САЩ се появиха съобщения за автоматични телефонни обаждания, призоваващи хората да останат у дома.

Висш служител на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата определи призивите, за които се съобщава в редица държави, като „сплашване на избирателите, тактика за потискане на избирателите“. Длъжностното лице обаче отбеляза също, че подобни инциденти се случват на всеки избор.

В Ню Йорк прокурорът Летиция Джеймс заяви, че нейният офис активно разследва доклади за телефонни обаждания до жителите.

„Гласуването е крайъгълен камък на нашата демокрация“, каза тя в изявление. „Опитите да попречат на избирателите да упражнят правото си да гласуват са обезсърчаващи, обезпокоителни и грешни. Нещо повече, това е незаконно и няма да бъде толерирано. "

Дана Несел, главен прокурор на Мичиган, заяви, че е получавала съобщения за обаждания до жители във Флинт, които фалшиво твърдят, че хората трябва да гласуват утре заради дълги опашки.