Новини

Жълт код за снеговалеж е обявен в 12 области

В понеделник очакваме на много места от страната да има валежи от сняг. Това прогнозира пред БГНЕС Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

"С понижението на температурите, което очакваме с вятър от северозапад, а в Източна България – от североизток, ще нахлува студен въздух. В почти цяла Северна България ще има в снеговалежи. Те ще са от мокър и тежък сняг, който в комбинация със силния вятър ще създаде доста тежки условия. Може да има счупени клони на дървета, откъснати кабели. Има условия за виелици и навявания“, предупреди метеорологът.

 

Прогнозата предвижда още, че с понижението на температурите и утихването на вятъра в края на деня на много места да има условия за образуване на лед.

 

„Всички шофьори да бъдат подготвени за зимния сезон, да бъдат отговорни към себе си и другите“, призова Мартин Славчев и допълни: „Такова е времето за изпроводяк на ноември.

 

След утре вечер валежите от запад ще започнат да спират, облачността ще се разкъса. Най-късно това ще е на изток, по Черноморието все още ще има превалявания от сняг“. По думите му декември ще започне без валежи, с разкъсвания на облачността, но ще бъде доста студен.