Новини

Гърция затяга карантинните мерки от днес

След разхлабването на противоепидемичните мерки в Гърция по време на коледните и новогодишните празници, днес влиза в сила ново затягане на мерките на карантина заради Ковид-19, съобщават информационните агенции.
Книжарници, фризьорски салони и други магазини, на които бе позволено да работят по време на празниците, от днес до 11 януари отново затварят врати. Влиза в сила и полицейски час от 21,00 ч. до 05,00 ч., вместо от 22,00 ч., както бе по-рано, отбелязва Ройтерс.
Правителственият говорител Стелиос Пецас обясни в изявление по телевизията вчера, че новите мерки имат за цел да позволят отваряне на училищата на 11 януари.
Пецас съобщи също, че църквите ще бъдат затворени за богомолци, включително на Богоявление (6 януари), когато няма да се организират традиционните водосвети.
След това решение на правителството архиепископът на Атина Йероним, който е глава на Гръцката православна църква, реши да свика Светия Синод в понеделник, съобщава в. "Катимерини".
Гърция, която започна ваксинация на населението срещу Ковид-19, е регистрирала 139 709 случая на заразяване с новия коронавирус. Общият брой на починалите с коронавирусна инфекция е 4921.
В събота вечерта регистрираните нови случаи на заразяване бяха 262, а смъртните случаи - 40. Към 2 януари броят на интубираните пациенти бе 431, на средна възраст 67 години. Други 896 пациенти с коронавирус бяха изведени от реанимация след подобряване на състоянието им, съобщиха снощи гръцките здравни власти, цитирани от "Катимерини".