Новини

ГБС подари камбанен звън на децата

„Главболгарстрой”  не пожали средства за подмяната и укрепването на въжетата на големите камбани при върха на монумента "Камбаните" в София. Инициативата стартира преди няколко години, когато група преподаватели от Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров" започват да търсят възможности за подновяване на ерозиралите с годините въжета. Идеята им е да възстановят и съживят замлъкналите от 20 години пеещи камбани, обезопасявайки пространството наоколо. В подножието на монумента, построен преди 30 години, е монтиран уникален, единствен в света музикален инструмент. Той събира в себе си 18 пеещи камбани, които изпълняват различни мелодии в акомпанимента на големите камбани при върха - символ на континента Европа.

Изпълнителният директор на ГБС  Калин Пешов сподели за вестник "Строител": "Мястото е прекрасно и е много подходящо за децата, които могат да се насладят на музиката от камбаните, да се докоснат до природата и да играят, напускайки домовете си и домашните компютри. Подкрепихме хубавата идея, защото монументът и пространството около него е носило много радост на децата преди. Днес искаме да продължим тази инициатива , която да остане и за бъдещите поколения. Резултатът от стореното е най-важното за нас. Аз самият бях дете, когато беше създаден монумент "Камбаните" и идвах тук и радвах".

Министърът на културата  Вежди Рашидов, автор на българската камбана в монумента, отбеляза: "Ще се радвам, ако монументът стане истинско привлекателно място за всички деца на България. И не само на България, но и на Европа и света".

Приятният и специален повод събра също кмета на София Йорданка Фандъкова, президента на „Главболгарстрой”  и председател на КСБ инж. Симеон Пешов и председателя на фондация "Знаме на мира" Евгения Живкова, които се насладиха на прекрасния музикален акомпанимент от пеещи камбани.