Новини

Встъпителни думи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция след първото заседание на Европейския съвет

Започнахме видеоконференцията на лидерите с кратък преглед на епидемиологичната обстановка: Наблюдаваме стабилни и низходящи тенденции на заболеваемостта в 20 държави, но нарастващи тенденции в около 7 други държави. В същото време сред нашите граждани действително се наблюдава нарастваща умора от COVID-19. Това беше много тежка година на изпитания. Но не бива да се отпускаме точно сега.
Положението не само остава сериозно в много части на Европа, но и трябва да внимаваме и за разпространяваните варианти. Вариантът В.1.1.7 вече е във всички държави членки с изключение на една. Южноафриканският вариант е в 14 държави членки, а бразилският вариант в седем. Ето защо пред нас има много предизвикателства.
Първата задача, разбира се, е да се постигне масова ваксинация. Трябва да продължим да полагаме максимални усилия, така че темпът на ваксиниране да се ускори. Споделих цифрите с лидерите - до неделя, тоест до края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са приблизително 6,4 % от цялото население. А ако не броим децата и юношите, това са 8 % от възрастното население.
За да продължим да ускоряваме ваксинирането, всеки трябва да изпълни своята роля. Затова работим с компаниите, за да увеличим производството и да се справим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо наличие на нови производствени инсталации в Европа — добър пример BioNTech, която наскоро започна да произвежда в Австрия и в Германия, в Марбург. Това доведе до леко забавяне през въпросната седмица, но те вече наваксаха с доставката на ваксините си. И завода в Марбург, например, при пълен капацитет ще бъде в състояние до юли да произвежда 1 милиарда дози годишно. Така че това е реална крачка напред. Понастоящем 41 промишлени обекта допринасят за производството на ваксини тук в Европа, но много други биха могли да се присъединят към усилията. Затова силно насърчаваме сътрудничеството между индустриалните участници.
Ние също така се справяме с пречките във веригите на доставки — от активни съставки до специализирани филтри, и, разбира се, капацитета за пълнене и довършване. Тези въпроси ние също обсъждаме със Съединените щати, тъй като те са важен фактор по много от тях.
Нека също така да продължим да се съсредоточим върху ваксинацията в държавите партньори — международното измерение. Европейският съюз обяви удвояване на подкрепата си за инициативата COVAX на 1 милиарда евро. Ако вземем целия „Екип Европа „, той допринесе с 2.2 милиарда евро за COVAX. Успоредно с това обаче, тъй като знаем, че ваксината е крайно необходима, държавите членки следва да използват механизма за споделяне на ваксини, който предложихме миналата седмица, за да организират потенциални дарения на ваксини за нашите партньори.
Кратък преглед на вариантите на вируса: Наша задача е да ги откриваме и да се справим с тях възможно най-бързо и възможно най-бързо. Това е причината, поради която миналата седмица стартирахме инкубатора на HERA, за да изградим своя отговор на вариантите, за да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което трябва да направим, е да подпомогнем бързото откриване на нови варианти чрез сътрудничество с държавите членки, по-специално чрез увеличаване на секвенирането. За тази цел Европейската комисия предоставя 200 милиона евро за правната рамка, която предлага Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), за да се даде възможност на държавите членки — в рамките на тази правна рамка — да сключват договори за секвениране, тъй като трябва редовно да установяваме как се разпространява вирусът и дали се разпространяват вариантите и как се развиват.
Важно е да се подкрепя научноизследователската и развойната дейност в областта на ваксините. Затова, след като създадохме един вид библиотека с вариантите на вируса, трябва постоянно да подхранваме научните изследвания за адаптиране на ваксините към потенциалните промени. Започнахме общоевропейска мрежа за клинични изследвания, защото ако разработите актуализирани ваксини, естествено се нуждаете от клинично изследване, за да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, за да се ускори одобряването на модифицираните ваксини срещу COVID-19. И накрая, за да постигнем всичко това, се нуждаем от ангажимент от страна на фармацевтичната индустрия, за да се повиши нейният капацитет. Радвам се, че днес лидерите потвърдиха силната си подкрепа за инкубатора на HERA. За да се захванем за работа веднага.
Относно сертификатите за ваксинация, наистина обсъдихме тази тема. Както знаете, все още има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, разбира се, за какво ще се използват тези сертификати. Съществуват обаче и научни въпроси, които все още не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете болестта, дори ако сте ваксинирани. Все пак, това е проблем, който ще намалява с увеличаването на процента на ваксинирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където ваксината BioNTech-Pfizer показва, че когато сте напълно ваксинирани с две дози, вече не предавате болестта. И накрая, решението за това какво можете да направите евентуално с такъв сертификат за ваксинация трябва да бъде взето конкретно от всяка държава.
Но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар. А добрата новина е: Не започваме от нулата. В края на януари държавите членки, с подкрепата на Комисията, се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели. Много е просто – става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код; И минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат.
Сега държавите членки трябва да въведат това в своите здравни и гранични системи, за да се уверят, че тяхната система на здравеопазване е подготвена за тази цел. От страна на Комисията предлагаме да координираме стандартите — както направихме с мобилните приложения за проследяване — и да създадем портал, който свързва различните национални решения помежду си, така че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето. Това отнема време - най-малко три месеца. Това е важно, така че да не създаваме преждевременно твърде високи очаквания.
Много е важно тази система да бъде неутрална по отношение на политическия избор. Така че можете да предадете информацията, че „това лице е ваксинирано“, „това лице има отрицателен резултат от PCR тест“ или например „този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет“. Така системата трябва да е неутрална по отношение на информацията. Това е само техническата работа, която трябва да бъде свършена сега. Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към прилагането, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято. Освен че трябва да постигнат съгласие по принципите и технологията, те ще трябва да осигурят бързо и пълно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи.