Новини

Кристалина Георгиева: Докладът на ЕК е полезен за България

Обективен доклад от Европейската комисия, отчитащ постиженията и съдържащ конструктивни препоръки към правителството, очаква българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която раздаде наградите "Д-р Илко Ешхенази", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Годишният доклад за напредъка на страната ни за правосъдие и вътрешен ред се чака от Брюксел. Георгиева е категорична, че България има полза от годишните оценки, давани ни от ЕК под формата на годишни и междинни доклади.

"Важно е да отчетем, че той се прави действително на базата на партньорство", коментира еврокомисаря.

"За България докладът е полезен. Той помага да се ориентират хората с поглед от страни върху това къде трябва повече да се настъпи педала на газта, за да станат промени, необходими за българските граждани", допълни тя. "Да бързаме да го махаме - едва ли е най-важната тема. Изминахме голяма част от пътя", допълни Кристалина Георгиева.

Технически страната ни е готова за Шенген, припомни Георгиева, но не посочи кога присъединяването ни към свободното пространство на хора, стоки и услуги ще стане факт.
"Да бързаме бавно. Имаме много сложна ситуация в Северна Африка. В Европа има много големи теми как икономиката да дръпне напред. В тази обстановка вниманието трябва да бъде насочено към днешния ден. България при всички случаи ще влезе в Шенген, защото е технически готова", коментира еврокомисаря. Според нея не е отлагането на присъединяването ни не и критично нито за Европа, нито да нашата страна.

Кристалина Георгиева е убедена, че България ще влезе и в Еврозоната. "Със сигурност това ще стане. Ние сме закачени за еврото".

Източник: Информационна Агенция КРОСС