ОП на КСБ

В Монтана се проведе регионален кръг от националното състезание „Най-добър млад строител”

Председателят на ОП на КСБ – Монтана, инж. Данка Кирилова връчи грамоти и награди

В Монтана се проведе регионален кръг от националното състезание „Найдобър млад строител“. Домакин на събитието беше Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“. В надпреварата се включиха отбори от ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ - Монтана, Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ – Видин, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ – Велико Търново, и Професионалната гимназия „Димитраки Хаджитошин“ – Враца. Съревнованието бе в 4 дисциплини - „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, „Облицовки и настилки“, „Зидария“ и „Сухо строителство“

Председателят на Областното представителство на КСБ в Монтана инж. Данка Кирилова бе член на журито

в направление „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“. След приключване на практическото задание по всички дисциплини отборите бяха оценени и класирани. Последва награждаването, на което присъстваха областният управител на Монтана Росен Белчев и зам. областният управител Десислава Каменова.

Церемонията откри инж. Красимира Каменова, директор на ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“. Тя се обърна към участниците с думите, че строителството е преди всичко изкуство, а след това е занаят. „Благодаря Ви за уменията, които демонстрирахте, и за състезателния дух, който проявихте“, каза още инж. Каменова

Росен Белчев заяви, че е впечатлен от всичко, което е видял по време на регионалния кръг. „Вашето участие в „Най-добър млад строител“ е успех за преподавателите Ви, за училищата Ви и за самите Вас. Благодаря на учителите, защото от тях зависи да предадат нужните умения на децата. На младите строители искам да кажа – способностите, които сте придобили, ще Ви бъдат много полезни и често ще се сещате за хората, от които сте ги научили“, каза той

В дисциплината

„Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“

се включиха трима ученици. На първо място бе класиран възпитаникът на ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ – Монтана. Втори стана младият строител от ПТГ „Васил Левски“ - Видин, а трети се нареди представителят на ПГ „Димитраки Хаджитошин“ - Враца.

В „Облицовки и настилки“

също се състезаваха трима ученици, като първи стана участникът от ПТГ „Васил Левски“ – Видин, вторият бе от ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ – Монтана, а третият – от ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново.

Два отбора показаха уменията си в направлението

Зидария“,

като представителите на ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново, надвиха съперниците си от ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ – Монтана.

Дисциплината

“Сухо строителство“

привлече 3 отбора. Най-добре се представиха учениците от ПТГ Васил Левски“ – Видин. Втори се класираха децата от ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ – Монтана. Трето място заеха възпитаниците на ПГСАГ „Ангел Попов“ – Велико Търново.

Всички участници в регионалния кръг получиха грамоти и награди от КСБ, които връчи инж. Данка Кирилова. Спечелилите първите две места във всяка категория ще участват в националния кръг на „Най-добър млад строител“.


Инж. Данка Кирилова, председател на ОП на КСБ – Монтана: Поздравявам всички за положения труд

Вече няколко години съм канена като гост и квестор на регионалния кръг на „Най-добър млад строител“, който се провежда в Монтана. Изключително щастлива съм, че имам възможност да присъствам, защото надпреварата е много интересна и аз винаги много се вълнувам. Точно тук е моята слабост като строител. Радва ме фактът, че млади хора желаят да се занимават със строителство, защото те са бъдещето, ще градят за поколенията след тях.

За да се създаде нещо различно и иновативно, са необходими хора, работещи с желание и страст. А тук винаги виждам такива. Искам да поздравя директорите и преподавателите в професионалните гимназии за техния труд и усърдие, за добрата подготовка на децата. Знаем, че всеки успех на учениците се постига с много общи усилия и от двете страни. Поздравявам директорите и за борбата им да съхранят и опазят тези професионални училища, тъй като в последните 10 години много учебни заведения преустановиха своята дейност. А именно профилираните училища са основата за създаването на специалисти.

Поздравявам всички за положения труд за осъществяването на подобно състезание, за организираността и успехите на участниците в него. Желая попътен вятър на младите хора в професионалната им реализация, а на гимназиите - да продължа


Инж. Красимира Каменова, директор на ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ – Монтана: КСБ е наш сериозен партньор

За четвърта година ПГСАКН „Проф. арх. Стефан Стефанов“ – Монтана, е домакин на регионалния кръг на надпреварата „Най-добър млад строител“. Традиционно ученици показват умения в четири дисциплини. Тази година най-малките ни участници са две деца от X клас.

Камарата на строителите в България е наш сериозен партньор, от когото винаги срещаме подкрепа при изготвянето на план-приема на учениците, при формирането на становището на Регионалната комисия по заетостта. ОП на КСБ – Монтана, винаги се е отзовавало и ни е съдействало при провеждането на „Най-добър млад строител“. Не само осигуряват награден фонд за участниците, но и определят свои представители за членове на комисиите, които оценяват състезателите в различните дисциплини.


Теодора Василева, класирана на първо място в „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“: Строителството много ми харесва

За трета година участвам в състезанието „Най-добър млад строител“. Конкуренцията винаги е на ниво и 2021 г. не направи изключение. Както и при предишните ми представяния, изпълнявахме 4 задачи. Сферата на строителството много ми харесва.

Смятам да се развивам в тази насока. Възнамерявам да продължа образованието си в специалност, свързана със строителството, защото това е нещото, което наистина ме привлича.