Новини

Доизграждаме АМ „Марица” с европари

С характерното си добро настроение министър-председателят Бойко Борисов даде ход на строежа на отсечката Димитровград–Харманли от магистрала „Марица”, която се явява вторият недостроен участък от аутобана. За първия – Оризово–Димитровград, все още не е сключен договор с избрания изпълнител – италианската „Чи Ем Чи ди Равена” заради обжалване.

Преди да пристъпи към тържествената част, премиерът се обърна към шофьорите на строените като за парад тежки самосвали „Ивеко”: „Ей такъв камион ми се ще да покарам…” Договорът за строителство на магистралата от Димитровград до Харманли е със сдружение „Марица Хайуей” с партньори „Пътностроителна техника” АД и австрийската „Порр Техновал”). Той е за 122 млн. лв. и се финансира от еврофондовете. Участъкът, който ще бъде построен за 25 месеца, е с дължина 34,22 км.

В емоционалното си слово министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви: „Преди две години обещахме три магистрали. Едната вече е готова (19-километровата „Люлин”), работим по другите две („Тракия” и „Марица”). Обещахме три магистрали, но правим шест, защото работим и по „Хемус”, и по София–Калотина, и по „Струма”. Обещахме 240 километра магистрали преди две години, вече строим 260 километра. За 20 години всички правителства преди нас направиха само 177 километра”. В заключение министър Плевнелиев беше категоричен: „Строим магистрали, строим пътища, защото пътищата свързват хората, градовете, регионите, държавите. Защото в глобалната икономика две трети от транспорта на стоки и услуги се извършва по пътища и тези, които нямат пътища и магистрали, се изолират от глобалната икономика”.

„Стартираме обекти само след осигурено финансиране и избран изпълнител, което гарантира, че обектът ще бъде завършен. От днес нататък няма какво да спре тази магистрала”, декларира премиерът Борисов и верен на себе си, при молебена отчупи залък хляб от обредната пита и го поднесе в устата на девойката с националната носия.

Изненадата министър-председателят остави за финала. Вместо да разбие традиционната бутилка австрийско шампанско, Борисов отклони екшън молбата на операторите и фоторепортерите за уникална снимка и подари виното на багериста Мюмюн Хасан, който направи и първата копка с тежкия си Caterpillar…