Новини

Спорът за обезщетения между Русия и България пред Арбитражния съд заради АЕЦ „Белене” може да продължи минимум две години

Евентуален спор за обезщетения между Русия и България пред Международния арбитражен съд заради АЕЦ „Белене” може да продължи минимум две години. Това научи „Хоризонт” от източници в Международната търговска палата в Париж, към която е съдебната институция.

Говорител на Парижкия арбитраж отказа да потвърди формално дали руската фирма „Атомстройекспорт” е внесла иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) за 58 милиона евро закъснели плащания по работата по АЕЦ „Белене”.

„Нямам право да потвърдя или да отрека за съществуването на текущи дела. Това е поверителна информация и само засегнатите страни могат да решат дали да коментират. Ние не”.

Руснаците още на 21 юли обявиха официално, че са внесли иска. Подобни търговски спорове обаче получават окончателно решение в Париж най-рано след две години, обясни Сили Пикар Рено, директор на отдел по документация в съда.

„По принцип един спор продължава от две години до две и половина, това обаче не е средната продължителност, защото има случаи, когато споровете продължават много по-дълго”, каза още тя.

Процедурата може да се съкрати само при споразумение между двете страни. След окончателно решение на Арбитражния съд, за да влезе в сила, то трябва да бъде юридически признато от засегнатата държава.

Източник: КРОСС