Новини

ЧЕЗ инвестира 1 млн. лв за подмяна на кабели

„ЧЕЗ Разпределение България” започва подмяна на 5 увредени при кражба кабела 10 kV с обща дължина 57 хил. м. Извънредната инвестиция е на стойност 1 млн. лв. и ще възстанови сигурността и качеството на електрозахранването на над 21 хиляди домакинства в столичните квартали „Иван Вазов”, „Стрелбище”, „Борово”, „Белите брези”, „Хиподрума” и „Крива река”.

В церемонията по стартирането на проекта взеха участие регионалният мениджър на ЧЕЗ за България  Петър Докладал, председателят на Управителния съвет на дружеството  Алеш Дам, както и представители на общината, областната администрация и медиите.

„Годишно кражбите на съоръжения струват на ЧЕЗ 30 млн. лв. Сега подменяме кабелите с нови, в които медните частици са заменени от алуминиеви. Ремонтът е особено отговорен, защото тази мрежа обслужва градския транспорт, важни институции, хотели и болници”, заяви Алеш Дам.

Петър Докладал също осъди кражбите и изрази надежда, че след като новият закон за отпадъците беше приет, тези престъпления ще продължат да намаляват. „Ремонтът е наложителен. Ще работим без почивен ден. Строително-монтажните работи ще продължат 43 дни и ако всичко върви по план, ще приключим на 7 септември”, каза регионалният мениджър на ЧЕЗ. Той обеща, че електрозахранването в района няма да бъде спирано, но са възможни аварии. За целта от ЧЕЗ са разпределили 4 дежурни екипа.

Подмяната на тези 5 кабела при подстанция „Хиподрума” е първият от общо три такива проекта на територията на Южна София. Следват ремонтни дейности в района на подстанция „Витоша”, където инвестицията ще бъде 1,5 млн. лв., а дължината на подменените кабели – 78 хил. м. Догодина ще бъдат подменени още 94 хил. м кабели при подстанция „Красно село”.