Новини

Оперативните програми са единственият спасителен източник на средства за строителния бранш в момента

„Оперативните програми в момента са единственият спасителен източник на средства за нас”, заяви пред членовете на Областното представителство на КСБ в Габрово регионалният министър Росен Плевнелиев. Той заедно с министъра по еврофондовете и бивш кмет на Габрово Томислав Дончев се срещна с представителите на строителния бранш от целия регион, за да могат да отговорят на техни конкретни въпроси.

„Това, с което се гордеем, е, че сега, и то в най-дълбоката криза, правителството строи в момента 82 километра магистрали. Всички знаем, че е тежка ситуацията в строителната индустрия. И това, което ще помогне, е конкретният и честен анализ какво е развитието през последните няколко години и накъде сме тръгнали, какви са перспективите. Сега вече имаме ясни приоритети, имаме системи – от миналата седмица всеки един, който ползва услугите на Министерството на регионалното развитие, може да влезе в интернет и оттам да си проследи преписката”, каза пред строителните предприемачи министър Плевнелиев.

„Голяма част от средствата, които ще бъдат разходвани в сферата на строителството през следващите години, ще бъдат публични. Това не е добре, не защото ще се разходват много публични средства, а защото наред с това искам да се разходват още повече частни средства и инвестиции в тази сфера. Следва да се зададе въпросът по какъв начин структурите, които управлявате, могат да бъдат конкурентни особено по големите поръчки на паневропейския пазар. Колкото по-голяма е поръчката, толкова по-голям ще бъде интересът към нея.