Новини

В ЦИК е получено предложение за доставка на 5000 машини за гласуване от друга фирма

В Централната избирателна комисия днес е получено предложение за доставка на 5000 машини за гласуване от друга фирма, съобщи пред журналисти днес Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК. Това е фирмата "Панов" ЕООД.
Преговорите със "Сиела Норма" също продължават, допълни той. Няма напрежение между ЦИК и фирма "Сиела Норма", ние сме доволни от тяхната работа досега. Има въпроси за доизчистване, които ще решим до края на седмицата, каза Томов. Преди няколко дни за пръв път "Сиела Норма" направи разбивка на разходите за доставка на машините, по част от тези сметки ЦИК има възражение. Ние плащаме с пари на данъкоплатците и не сме готови да го правим, ако не е нужно, каза Томов. Ако ЦИК разполага с повече пари в бюджета, може да плати повече, но само ако са достатъчно обосновани претенциите, отбеляза той.
Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване, защото секциите с над 299 избиратели са малко над 9400. Там, където има обективни пречки, законът позволява да се гласува и с хартиени бюлетини. Проблемът е, че не можем да осигурим повече от една машина в секциите с най-много избиратели, каза Томов.