Новини

Досега са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли

Досега са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина за парламентарните избори на 11 юли, съобщи пред журналисти днес Цветозар Томов, член и говорител на Централната избирателна комисия. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни, уточни той.
Най-много заявления са подадени от Турция - 16 363, Великобритания - 8741, Германия - 6486 и Испания - 2561.
Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции. Подаването на заявления обаче би облекчило работа на СИК в чужбина, защото ще имат готови списъци с избиратели и няма да се губи време с попълването на декларации от хората, че не са гласували на друго място, уточни Томов. По думите за първи път ще има 800, а може и повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни.
Заявленията за откриване на секции в чужбина, подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства са около 300, каза Томов.
Организацията за изборите в чужбина върви добре няма хаос и към 18 юни ще е ясно колко са секциите и къде в тях ще има машини. Следващият проблем там е назначаването на СИК. Работна група на външно министерство подготвя изборите в чужбина. Към назначаването на СИК извън страната има интерес от доброволческите организации по места. Основната работа обаче се пада на партиите, които трябва да направят предложение за членовете на СИК в чужбина. Повече информация за този процес ще има другата седмица, каза Томов.
В близко време ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича срокът за назначаването на СИК от РИК в страната.
ЦИК трябва да определи условията и реда за гласуване на хората под карантина и в изолация заради пандемията. Сега в такава ситуация са 24 - 25 хиляди души. Има тенденция със стихване на епидемията и те да са по-малко от сегашния брой. Правилата за гласуване, които ЦИК прие за април, могат да се окажат задоволително решение и за тези избори, посочи Томов.
Към момента няма много регистрирани наблюдатели - само седем организации с общо 68 лица. Все още няма регистрирани и социологически агенции, които да наблюдават изборите.
ЦИК засега не е залята от жалби и сигнали, като тази седмица са разгледани сам три, но те се несъществени, добави говорителят на ЦИК.