Новини

Проф. Витанов предупреди, че ако не увеличим ваксинациите ще ни удари нова COVID вълна през есента

„До есента няма как да се ваксинират 70% от населението с темпове на имунизация 20 000 на ден." Това заяви математикът на НОЩ проф. Николай Витанов пред БТВ.

Според експерта трябва да се поставят по 50 000 дози на ден, за да достигнем нива от 55% до есента.

Проф. Витанов коментира и това, че за момента са ваксинирани около 15%, а с преболедувалите защитени са около 40 на 100. "Ако успеем да достигнем 50-55%, и има още една вълна през есента, случаите ще са 2500 - 3000 на ден. Ако не вкараме новия щам, може и да се размине", обясни математикът.
"Рискът за увеличение на случаите е нисък и хората трябва да са спокойни", добави Витанов.

Той обясни, че трендът е устойчив при числа над 1-2 , а сега са между 15-20 стойностите.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев Витанов обясни, че не се е случило по канона и е трябвало да има протести, за да получи благодарности. „Той беше на първа линия с всички от щаба и успя да спре бразилския щам, има големи заслуги", каза още проф. Витанов.

Според него щабът е бил не за да плаши, а да дава обективна информация. Той аргументира тезата си, като обясни, че е имало информация, която не се е казвала, за да не се паникьосват хората.

„Едно такова нелеко решение беше да не казваме при 37 000 случаи на коронавирус, че през ноември те вероятно ще се увеличат със 100 000, което и се случи преди време", сподели Витанов.

Cross.bg