Новини

Гара Казичене с изцяло нов европейски облик

През програмен период 2014 – 2020 г. са отделени над 30 млн. лв. от ОПТТИ за модернизация на жп комплекси по направлението София – Бургас

 

По Програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027“ ще модернизираме гарови комплекси по направлението София – Перник – Радомир. Това съобщи служебният зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева по време на откриването на обновеното приемно здание на жп гара Казичене. По думите й конкретните параметри на проектите ще бъдат известни след одобрение на новата програма от Европейската комисия. На събитието присъстваха инж. Красимир Папукчийски, ген. директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), и инж. Галина Василева, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ (ОПТТИ).

„През програмен период 2014 – 2020 г. сме отделили над 30 млн. лв. от ОПТТИ за модернизация на гарови комплекси по направлението София – Бургас“, посочи зам.-министър Андреева. Тя допълни, че жп гарите Подуяне, Казичене и Карнобат са завършени.

Проектът „Реконструкция на гаров комплекс Казичене“ е на стойност 1 115 653 лв. без ДДС, а изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „Казичене Билд 2018“, състоящо се от „Билдинг Комфорт“ ЕООД, „Трейс – София“ ЕАД и „Термо Консулт София“ ЕООД.

 

„Ремонтът на жп гара Казичене завърши в срок въпреки трудностите, породени от взаимодействието с проекта за модернизация на жп линията София - Елин Пелин“, изтъкна Нели Андреева. Тя добави, че дейностите по реконструкцията на железния път на територията на гаровия комплекс продължават. Срокът за завършване на линиите по цялото направление между София и Елин Пелин е до края на 2022 г.

„Благодаря за положения труд от страна на строителите и на всички екипи, които работиха по проекта. Въпреки пандемията успяхме да се справим с повечето от проектите в срок. Железопътното строителство е едно предизвикателство“, посочи инж. Папукчийски.

В отговор на въпрос на вестник „Строител“

той коментира, че в рамките на годината се очаква да приключат ремонтните дейности по гарите Искър и Стара Загора. Ще бъдат обявени и процедурите за избор на изпълнители за гарите Айтос, Шумен, Разград и Червен бряг. „Списъкът е огромен.

Стартираме големи инфраструктурни проекти в рамките на следващите 2 месеца

 – говоря за всички обекти в участъка от Елин Пелин – Пловдив. Поставяме сигнализацията в участъка Пловдив – Бургас. Проектираме удвояване на жп линията Свиленград – Пловдив и проектираме линията в участъка Мездра – Медковец“, каза инж. Папукчийски. Той обясни, че е готов проектът Медковец – Видин, който ще стартира през тази година. „По направлението Драгоман – сръбска граница са в ход строителните дейности по линията София – Волуяк. Бях на среща с колегата от македонска страна, който ме увери, че те също са започнали техните процедури, и се надявам 2026 г. да имаме жп връзка от София до Скопие. Ще стартираме и процедура за избор на изпълнители на жп линията Перник – Радомир и София – Перник“, добави ген. директор на НКЖИ.

Специално за вестник „Строител“ инж. Папукчийски коментира, че

НКЖИ ще се включи с много проекти по националния План за възстановяване и устойчивост.

„Стойността на заданията, с които участваме, е 780 млн. лв. „Тези средства са концентрирани основно в проекти за модернизация на гарови терминали, осигурителна техника, изграждане на диспечерско управление и внедряване на европейска система за контрол на влаковете. Това са основните направления, по които ще работим. Заложени са и задания за подмяна на осветителните тела на голям брой гари, включително и изграждането на фотоволтаични системи на териториите им“, посочи той.

На събитието стана ясно, че с реконструкцията на гаров комплекс Казичене е осигурена комфортна, безопасна и достъпна среда за пътниците и персонала, отговаряща на всички съвременни европейски изисквания. Пocтигнaтo е пълнo apxитeктypнo oбнoвлeниe чpeз внeдpявaнe нa виcoкoкaчecтвeни и eнepгoeфeктивни мaтepиaли. Пoдмeнeни ca външнaтa и фacaднaтa дoгpaмa, направена е цялостна реконструкция на инфраструктурата и помощните технологични сгради и съоръжения. Дo вcички нивa нa гapoвия кoмплeкc e ocигypeн дocтъп зa лицa c нaмaлeнa пoдвижнocт чpeз изгpaждaнe и мoнтиpaнe нa paмпи в oтгoвop нa eвpoпeйcките изиcквaния. Извършени са дейности и по подмяна на настилките в района на гарата, както и паркоустройство, озеленяване на площи и благоустройство. Също така е осигурена WiFi мрежа.