Новини

Изп. директор на КСБ Валентин Николов: Икономиката не може да се поправи като се спре, тя се оправя в движение

"Министърът на регионалното развитие и балагоустройството арх. Виолета Комитова заяви, че тя не е спирала обекти, което е факт, но спирането на плащанията значи спиране на обекти. Самата тя призна, че става дума за около 600 млн. лв., които са фактурирани. Това значи издадени фактури, незабавно плащане на ДДС. Тя постави нещата по един начин, който е абсолютно неприемлив за нас". Това заяви изп. директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Той добави, че министър Комитова е заявила, че първо ще бъдат проверявани обектите и ще бъде платено само на тези, които са работили качествено и нямат проблеми. По думите му това не е правилно. "Става въпрос за много обекти,  за хиляди страници, става въпрос за документи, подписани от хиляди хора. Държавата няма капацитет за такива проверки. Това би се проточило много във времето, което ще доведе до колапс в сектора", подчерта Николов.

Изп. директор на КСБ добави, че ако на някоя фирма не й бъдат платени фактурите за изпълнена работа то тя няма да има възможност от други източници да погаси ДДС. "Например, този човек няма да може да се разплати с работници, доставчици, банки. Той няма да може да участва в други поръчки, защото се получава, че той има публични задължения. Това е параграф 22. Това е само единия аспект на нещата, защото тук самата министър Комитова говори за фактурирани 600 млн. лв., а ние имаме сведение, че изработените пари, които не са фактурирани, поради различни причини, са не по-малко. Поради тази причина сме пуснали една анкета към нашите фирми и очакваме в близките дни да получим пълна представа за това какво е изработено и какво предстои да се приеме и разплати. Ако наистина става дума за още 600 млн. лв., тогава говорим за катастрофа", акцентира Валентин Николов.

"Министър Комитова е човек, който разбира инвестиционния процес това е безспорно. Въпросът е обаче, че тя разбира този модел на инвестиционния процес, а ние говорим за категорична смяна на този модел. Преди 8 г., когато беше създадено Министерство на инвестиционното проектиране и един друг архитект застана начело – проф. Иван Данов. Тогава за първи път бяха събрани всички браншови организации – архитекти, инженери, геодезисти, консултанти, надзорници и строители. Тогава се обединихме около идеята да направим един нов Закон за устройство на територията. В резултат на нашите усилия се получиха 3 закона. Тези проектозакони бяха внесени в парламента и така си останаха", каза изп. директор на КСБ>

Валентин Николов сподели също така, че браншът иска коренна промяна, защото това, което в момента се говори е една утопична представа за инвестиционния процес. "В момента един проект трябва да се внесе като е разработен до последния детайл, всички части и елементи. Получава се, че почти всеки обект, който е разработен в продължение на много години по този начин, се налагат промени след това. В Европа например разрешение за строеж се получава с идеен проект и с изчисления, които са в областта на статиката, които дават гаранция за стабилността на сградата, а след това в хода на подготовка на работата проектантите правят и самия работен проект. Това съкращава страшно много времето. ", поясни Николов.

Той говори и за нуждата от промяна в Закона за устройство на територията. "В началото на тази година беше внесен 108-мата поправка на ЗУТ за 20 г. няма друг такъв закон. Успяхме в разговори с политическите сили да получим обещание, че наистина трябва да се направи нов закон. Изработването на един закон е много сложен процес. Особено, когато говорим за една радикална промяна. Ние като строители сме заинтересовани проектът да е много добре разработен, а ние просто да работим", каза Николов.

Изп. директор на Камарата коментира и разгария се през последните дни спор „За“ и „Против“ инженеринга. "Причината ние да работим на инженеринг е, защото моделът е сбъркан. Трябва да се промени и се надявам, че ще се случи", заяви той..

Попитан за мнение относно Закона за обществените поръчки и по-точно за възлагането на "ин хаус" поръчки, той отговори, че разбира изкушението на администрацията да прибегне към т.нар. вътрешни поръчки. "Това е една дългогодишна практика в Западна Европа. В един момент, преди около 10-12 г. Европейската комисия с директива обобщава този опит, регулира го и го представя на своите членове за изпълнение. През 2014 г., когато е внесен този законопроект в парламента, КСБ и другите браншови организации се изказаха против, но за съжаление никой не ни чу. Въпросът е макроикономически. В пазарната икономика в света има две тенденции. Едната е американската – на свободна конкуренция и пълна равнопоставеност на всички играчи на пазара. В същото време Европа се мята между държавния протекционизъм и социалния популизъм. Ние сме европейска държава и приемаме европейското законодателство", подчерта Валентин Николов.

В края на участието си той изрази задоволството си, че днес по време на брифинг министър Комитова  е заявила, че се готви постановление за разплащане на дължимите 600 млн. лв. към контрагентите "Ние ще и предоставим другата седмица за допълнителните какви други задължения има още", поясни изп. директор на КСБ.

"В едни такива моменти на служебни кабинети и политическа нестабилност и несигурност администрацията забавя темповете на работа. Ние констатираме този факт и сме го написали в писмото до президента Румен Радев. Много въпроси, които следва да се развиват за следващите обществени поръчки се бавят. Икономиката не може да се поправи като се спре, тя се оправя в движение", каза още Валентин Николов и допълни, че се надява, че президентът Румен Радев ще прояви здрав разум и ще помогне икономиката да продължи да се развива.