Новини

От началото на юни е създадена нова организация на работа на проверяващите екипи на "Автомобилна администрация"

От началото на юни е създадена нова организация на работа на ротационен принцип на проверяващите екипи на Изпълнителна агенция "Автомобилна Администрация". Това обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Той се включи в проверка на екип, работещ на главен път Е80, на разклона за с.Пролеша, край София, в посока ГКПП "Калотина".
Той отбеляза, че се опитват да премахнат възможностите за създаване на условия за нерегламентирани практики. Освен смяната на членовете в екипите, ежедневно се променят и местата, на които се разполагат те. За Софийската дирекция на агенцията работещите на терен екипи са осем, а в цялата страна работят между 60 и 70 екипа, отбеляза министърът.
Инспекторите ще следят за спазването на времената за управление и почивка на водачите, изискванията за превоз на пътници и товари, както и ще обръщат внимание на общото техническо състояние на превозните средства и редовността на документите.
Сред най-честите нарушения, които се констатират, са неспазване на времето за почивка и липса на различни документи.
Ръководителят на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски каза, че от началото на годината са констатирани 7000 нарушения, което е с 3500 повече от същия период на предходната година. Размерът на наложените санкции от началото на годината досега е с един милион лева повече. Той обясни, че броят на нарушенията миналата година е по-нисък и заради двумесечното извънредно положение покрай кризата с COVID-19.
Приоритетите в работата на агенцията при контролните дейности са свързани с нерегламентираните превози, спазването на времето за почивка, както и на изискването за товароносимостта на камионите. Рановски каза, че имат постоянни проверки по граничните пунктове срещу нерегламентираните превози, а от началото на летния сезон ще започнат подобни и по летищата, като ще се следи за трансфера към и от хотели.
Той напомни, че почивките на водачите на автобуси и тежкотоварни автомобили са много важни. Шофьори, които не спазват въведените изисквания, са опасни на пътя, коментира Рановски.
Бойко Рановски посочи, че претоварването е друг голям проблем, води до унищожаване на пътната инфраструктура, което е предпоставка за транспортни произшествия. Проверките за претоварване на камионите ще се засилят особено сега, когато започва жътвената кампания, защото голяма част от автомобилите си позволяват да са с товари над определеното, коментира Рановски и допълни, че на различни места в цялата страна са разположени и 16-те мобилни измервателни уреда на агенцията.