Новини

Министър Стойчо Кацаров: Експертите очакват през есента да има нов пик на коронавируса

Експертите очакват през есента да има нов пик. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има такъв пик. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Той посочи, че поради липса на информация е трудно да се направи прогноза кога точно може да се очаква пик, като поясни, че нова вълна е възможна и през лятото.
„Едно от нещата, които ми липсват, за да мога да направя по-добра прогноза, е оценка на това колко души вече са се срещали в нашата страна с вируса. По този въпрос абсолютно нищо не е направено до този момент. В понеделник ще представя пред медиите проучване, направено от частна компания, което ще ни даде първоначална представа за това колко души от страната са се срещнали с вируса“, каза той.

Кацаров коментира и случая с установен пациент с индийския вариант на вируса, като поясни, че в понеделник ще издаде заповед 10% от всички проби да се подлагат на повторно изследване за установяване щамове.
„Индийският щам на коронавируса означава, че има по-голям риск от следваща вълна. В момента подобни проблеми има в други страни в Европа – Великобритания, Русия, Португалия. Няма място за паника, но означава по-голям риск. Това, което ме разтревожи най-много в случая, е много късната реакция на здравните власти.
Пробата е взета на 5 април. Стояла е 15 дни в Плевен, след това е транспортирана в София, където е стояла още 15 дни преди да бъде изследвана и ние научихме на 20 април. Попитах защо, кой определя сроковете, кой определя какъв процент проби се вземат, от къде се вземат, как се транспортират, в какви срокове. Оказа се, че няма разписана процедура. Това е един случен и хаотичен процес. Понеделник ще има такава процедура, но това е трябвало да бъде направено и още миналата година. Отговорност трябва да поемат хората, които са управлявали преди мен системата – здравният министър и Центърът за заразни и паразитни болести.
От понеделник ще се секвенират 10% от всички проби. В понеделник ще бъде въведено с моя заповед 10 % от всички проби в страната да се подлагат на повторно изследване на установяване на щам. Нямаше досега нормативно установен– около 1% са събирали от пробите“, каза д-р Кацаров.

„Никой няма да бъде наказан, просто това нещо ще бъде поправено незабавно. Смисълът да го изолираме веднага е да можем да ограничим разпространението на опасния щам“, допълни здравният министър.

„Този щам е изолиран в голяма част от страните в Европейския съюз и ние не сме най-изолиран остров. Няма да е изненадващо, ако получим и нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим от разпространението на тези щамове е да се ваксинираме“, посочи още той.

„Ако ние не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, а ние сме грешили многократно, рискуваме да повторим същите грешки при следваща вълна или следващ вирус“, поясни министър Стойчо Кацаров.