Новини

Министър Виолета Комитова: Започват плащания за извършено строителство към фирмите

Извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. ще бъдат платени след проверка за количество и качество. Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването „Седмицата“ на Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Не искам да прекъсвам диалога със строителните фирми, заяви арх. Комитова пред водещия Константин Вълков.

"Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т. нар. инженеринг. В него състои тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката", категорична бе Виолета Комитова.

Тя обясни, че инхаустът е процедура, която има много смисъл. "Чрез нея държавата може да възлага на държавни дружества решаване на проблеми в екстрени ситуации без обществени поръчки. „Автомагистрали“ ЕАД е получила 1,5 млрд. лв. чрез инхаус за пътища, които са раздадени на други фирми. Компанията няма капацитет да ги усвои", обясни министърът.

По думите ѝ обществените поръчки са заобиколени от „Автомагистрали“ ЕАД и началниците над тях. "Това са основните причини, поради които искам да се разделя с нейното ръководство. Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви", информира Комитова.

"Автомагистрала „Хемус“ категорично трябва да продължи, докато я видим докрай. На участъци 1, 2 и 3 се работи. Ако се бърза с проектите, процедурите, ако се напрягаме, ще я завършим в срок", каза регионалният министър.

Комиова посочи, че държавата дава много пари за строителство, а фирмите получават малко пари. "Корупцията няма лице, извършва се от хора с власт, те се чувстват защитени от закона. Когато партиите се изчистят от този тип лица, ще се повиши доверието в обществото", каза още министърът.

"Има бум на жилищното строителство, но изоставане при техническата и социалната инфраструктура, а това създава проблеми, посочи арх. Комитова. Строежите не се контролират от един човек. Има устройствено планиране, което трябва да се следва. В инвестиционния процес всички са срещу строежите, когато започнат да се случват, а това не е правилно. Всеки започнал да строи, се е сдобил с документи с подпис и печат. Трябва да се търси отговорност на разрешилите строителството на всички спорни строежи", категорична бе министър Комитова.