Новини

Росица Матева, ЦИК: Българските общности в чужбина са много активни и в доста секции имаме вече предложения за членове на СИК

Българските общности в чужбина също са много активни и в доста секции имаме вече предложения за членове на тези секционни избирателни комисии. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия(ЦИК) Росица Матева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Относно рекордния брой секции в чужбина тя посочи, че организацията ще бъде малко по-трудна. „Като организация ще бъде малко по-трудно, защото трябва да се осигурят членове на секционни избирателни комисии за всички тези секции. Това по Изборен кодекс е право и задължение на политическите сили да излъчат такива представители и да направят такива предложения. Българските общности в чужбина също са много активни и в доста секции имаме вече предложения за членове на тези секционни избирателни комисии. Във вторник ще бъдат консултациите в Централната избирателна комисия за назначаване на съставите на СИК в чужбина. След това ще стане ясно къде евентуално няма предложени такива членове от политическите сили и ще трябва да разчитаме на българските общности в чужбина, за да бъдат назначени съставите“, посочи Матева.

„Законът е такъв, че ако партиите имат предложение за определени състави на СИК и са достатъчни, за да бъдат попълнени тези секционни комисии, няма как да не ги назначим. Трябва да назначим предложенията на политическите сили и по един представител на държавата, предложен от Външно министерство във всяка една секционна избирателна комисия. Разчитаме, че големият брой на секционните избирателни комисии ще даде възможност в съставите им да има и представители на българските общности в чужбина“, каза още говорителят на ЦИК.

Росица Матева поясни, че към момента се търси начин за транспортиране на машините за гласуване от Нидерландия към България.

„Все още се водят разговори и се търси начин, по който да бъдат транспортирани тези машини от Нидерландия в България. Надявам се най-късно в понеделник да имаме яснота и да обявим обществена поръчка за доставка и на тези устройства. Напомням, че те са същите като тип, вид и модел като тези 9600, доставени за изборите на 4 април. От гледна точка на хардуер и софтуер ще бъдат идентични. Без проблем ще бъде инсталиран софтуерът за гласуване в изборите на 11 юли и на тези устройства. Остава само да бъдат транспортирани в България“, каза тя.
„В обществената поръчка, договор по която сключихме в петък със „Сиела Норма“, е включено задължението им за техническо обслужване и логистика на до 11 100 устройства в изборите за Народно събрание на 11 юли. В момента, в който пристигнат и тези устройства, те ще бъдат предмет на този договор и тази обществена поръчка – от гледна точка на модифициране на софтуер, транспортиране, логистика и техническо обслужване за изборите“, допълни Матева.

По думите й към момента около 1 500 устройства се намират в Нидерландия. „Всичко е налично, остава да се договорят подробностите, доставката им , транспорта в страната – по въздушен път или със земен транспорт“, допълни тя.