Новини

Министър Кирил Петков: Не може едни напълно завършени язовири да не се пълнят с вода от 31 декември до сега, защото не са предадени и не са вкарани в експлоатация

Не може едни напълно завършени язовири да не се пълнят с вода от 31 декември до сега, защото не са предадени и не са вкарани в експлоатация
Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Министерство на икономиката в момента е структурирано по малко странен начин. Огромна част то дейността му е под шапката на Държавната консолидационна компания. Това е държавна компания, под която има монтажи по язовирите, военно-промишленият комплекс и други дейности, които са под шапката ѝ. Това прави министъра да няма директен достъп до активите, дружествата и дейностите, които се случват под тази шапка. Тази Държавната консолидационна компания има свой борд на управление, който е зависим и е нает през новия Закон за публичните предприятия. Тази шапка разрешава държавните пари да не минават през обществени поръчки, а Държавната консолидационна компания дава 100% аванс на друга компания, а монтажи дава на външни изпълнители без обществени поръчки. Това за мен е много непрозрачна структура, която е законна. Откъде накъде 600 млн. ще се раздават без обществени поръчки поне и как се решава коя компания ще вземе договор за 3 млн. например, без министърът на икономиката да има поглед върху това раздаване“, заяви Петков.

„По-бързо може би се случва разплащането, но за мен е голям въпрос дали дейността в извършването на работата се случва по-бързо. От 416 язовира само 10 са завършени, от които монтажи държавната компания ги е изпълнила, завършила и предала на Държавната консолидационна компания още на 31 декември, а вече сме юни и тези язовири още не са вкарани в експлоатация. Плащането и авансовите плащания се случват явно много бързо, но реалната дейност се случва ужасно бавно. Имам чувството в момента, в който са се разплатили, никой не се интересува какво се прави с тези активи. Не може едни напълно завършени язовири да не се пълнят с вода от 31 декември до сега, защото не са предадени - Държавната консолидационна компания не ги е предала към държавното предприятие, което трябва да ги обслужва“, заяви той.

„Представяте ли си тук сме за 60 дни и министърът да източва три язовира за един уикенд, за да се снимал. Най-невероятно е, че освен че съм ги източвал, съм и затревявал много бързо. Вместо да си помислим къде са грешките и защо се е допуснало да се стигне дотам, някои си фантазират, че едва ли не единствената цел е да се направи пиар кампания. Мен въобще не ме интересуват пиар кампаниите. Мен ме интересува как е възможно за 5-6 месеца да не са вкарани едни завършени вече язовири и каква е приоритизацията на тези язовири. За яз. „Пазар дере“ няма никакво населено място. Там е удобно за строеж. Как е възможно цените на бетона да са по две, а цените за транспорта, с който са извозвани материалите за строеж, да са по пет. Завършено е на 31 декември, предплатено е всичко и вече 6 месеца е празен язовирът. Държавното предприятие не ги е поела, за да ги експлоатира и те трябва да са непрекъснато с отворени шлюзове, а водата се изтича непрекъснато, вместо да се използват например за поливни цели“, каза още министърът.

„Идват и кметове при мен и ми се молят да се действа за язовир, който е опасен. Първото, което направих, е, че им казах да ги приоритизират по ниво на опасност, колко близо е до населено място, до каква степен има истинска повреда на стена на язовира и на тази база да действаме приоритетно от най-опасен към най-неопасен. На моята комисия, която назначих, казах, че искам да виждаме веднага всеки договор, който се подписва. Надявам се да не заварвам празни язовири на места, които за мен са алогични и за цени, които са изразходвани по непрозрачен начин от нашите данъци“, посочи той.