Новини

Около 70 процента е общото увеличение на секциите ни зад граница спрямо изборите през април

Около 70 процента е общото увеличение на секциите ни зад граница спрямо изборите през април, информира Калин Анастасов, заместник-председател на работната група "Избор" в МВнР, на брифинг днес.
Общо ще бъдат разкрити 784 секции в 68 държави. Ше има секция и в Доминиканската република, откриват се секции и на някои гръцки острови. Най-много секции се откриват във Великобритания - 135, Германия - 117 и Турция - 112.
Според данните 65 344 ще бъдат българските граждани, за които е получен списък да бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън странта. Гражданите, които не са в тези списъци, също ще могат да гласуват, като попълнят изискваната от закона декларация.
Деветнайсет дни преди изборите, а ние все още нямаме решение за машините за гласуване в чужбина, предупреди постоянният секретар и председател на работната група "Избори" Иван Кондов. Надявахме се, че това ще стане на 20-ия ден преди изборите, за съжаление нямаме решение и това ни поставя във все по-голямо напрежение, искрено се надяваме да се вземе много бързо решение оттук нататък, за да можем и ние да изпълним задачите, които ще ни бъдат поставени от ЦИК, коментира той. МВнР са подготвени и логистично обезпечени от утре да стартира процесът по доставянето на машините, увери Калин Анастасов.