Новини

Торнадо в Югоизточна Чехия взе жертви и нанесе сериозни материални щети

Рядко срещано торнадо удари вчера Югоизточна Чехия, като според спасителните служби е взело най-малко три жертви и е нанесло сериозни материални щети, предаде ТАСС.
"Служителите от "бърза помощ" откараха в болници 63 ранени. Трима от тях за жалост не успяхме да спасим", каза пред журналисти говорителката на чешката спешна медицинска служба Михаела Ботхова.
Мнозина от пострадалите са ранени от градушката, изсипала се в региона - ледените зърна са били колкото топка за тенис, добави тя.
Общо към 150 души може да са ранени според първоначални данни на противопожарната служба. От стихията са пострадали близо 300 души, а 32 000 семейства са останали без ток, съобщи по-рано националната телевизия. В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и автобуси са преобърнати. Всички налични спасителни екипи са изпратени за борба с последиците от стихията, каза вътрешният министър Ян Хамачек, цитиран от ДПА.
Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.
По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото. По думите на Хедвига Кропачкова, говорителка на чешката Обединена служба на спасителите и пожарникарите, на чешките специалисти помагат и техни колеги от Словакия.