Новини

В България до 2 години се очаква да се произвеждат електромобили на немската компания e.GO Mobile

В България до 2 години се очаква да се произвеждат електромобили на немската компания e.GO Mobile, каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Компанията е една от двете с хомологация за ЕС /издаване на разрешителен режим от официален орган/.
Друга голяма фирма в България - Bosch, реално ще дава много от частите за тези коли и те ще бъдат произвеждани у нас. "Не говорим само за асемблиране, а говорим вече за клъстър - как български фирми, които произвеждат части, ще продават на автомобили, които се произвеждат в България за износ", изтъкна Петков. Той опроверга информацията, че по тази сделка се работи много от отдавна. По думите му, реално договорката е постигната в последните 5 седмици. "Щом още не мога да го обявя като финално решение, смятайте че още нищо не е решено", добави той.
Според министъра немската компания бърза, защото в момента конкуренцията за електромобили е голяма и "който излезе първи на пазара с най-новите коли, има предимство". "Надяваме се, че реално до 2 години ще бъде строителството на завода и ще имаме първите произведени коли", добави той.