Новини

Бойко Рашков: Предходното ръководство на МВР не е полагало усилия за противодействие срещу изборните престъпления

 Отчитаме ярки и ясни резултати. По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействие на изборните престъпления, каза по време на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков по повод спецоперацията на МВР във връзка с изборния процес, която стартира юли в цялата страна и ще протече до края на изборния ден.
   Рашков обясни, че до 4 април е имало подадени около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления, но само в няколко случая е имало образувани досъдебни производства. По думите му за последните два месеца шест пъти се е увеличил броят на сигналите, както и десеткратно са се увеличили образуваните досъдебни производства за такива престъпления.
   Министърът посочи, че органите на МВР са бездействали спрямо престъпленията против политическите права на гражданите. По думите му вероятно една от причините за това е, че последните двама министри на вътрешните работи Терзийски и Маринов в момента са кандидати за народни представители от ГЕРБ.
   Бойко Рашков отбеляза също, че гласове са били купувани освен с пари, а и с хляб, брашно, леща, дърва и други.
   "Бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание", каза министър Рашков.
   Той изрази лично мнение, че в България от дълги години се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове, която поради бездействието на компетентните органи се е развивала и е упражнявана спокойно, необезпокоявана от никого. Той добави, че е изненадан от броя хора занимаващи се с тази дейност около Стара Загора, Хасково и Твърдица.
   Директорът на ГД "Национална полиция" Станимир Станев обобщи резултатите от действията на полиция в последните дни. Образувани досъдебни общо от 1 до 8 юли са 72 броя. Общо проверените места, за които информация че се извършва търговия с гласове са над 3000. От активния криминален контингент са проверени 9588 лица, както и 818 лидери на групи занимаващи се с купуване на гласове. С цел предотвратяване на корпоративния вот са проверени 1741 собственици на фирми. За 24 часа са били задържани над 900 лица.
   Общата престъпност е намаляла с 58 на сто за периода от 1 юни до сега, добави Станев. Като във връзка си изборите каза, че 130 служители на МВР са командировани в 17 ОДМВР-та в страната.
   От утре до приключване на изборния ден 12 служители на три екипа ще оказват контрол и ще следят как се работи по получените сигнали на тел 112 във връзка с изборните нарушения.