Новини

Йотова: Чрез просвета и култура ще имаме отново Златен век

Международният културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“ за поредна година се проведе под патронажа на вицепрезидента

„Как да стигнем отново до Златния век на България? Отговорът е един – чрез просвета и култура. На тях заложи Симеон Велики и изгради велика и богата България. Най-ценна е победата на копието на знанието и културата.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците в четвъртото издание на Международния културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, който за поредна година се проведе под неин патронаж.

„Празник е всеки път, когато идваме във Велики Преслав – тази свещена земя дава много енергия. От Велики Преслав тръгва най-старата държавническа традиция в Европа. Оттук се разпространява спасената от прозорливи български държавници славянска писменост. Оттук тръгва третата християнска цивилизация – славянската. Преславската книжовна школа се разпростира далеч извън границите на тогавашната голяма България“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, съпричастни към провеждането на форума – идея, родена в една класна стая, а днес превърнала се в дълго очаквано международно събитие. Илияна Йотова поздрави учителите и родителите, които мотивират децата и им вдъхват самочувствието, че са българи. „Благодаря ви, че направихте и невъзможното, за да не прекъсва учебният процес по време на трудните времена на ограничения“, заяви вицепрезидентът.

В тазгодишното издание на конкурса се включиха с литературни и художествени творби близо 300 деца и младежи от цялата страна, от Канада, Испания, Великобритания, Унгария и Молдова. „Не е важно колко красива е една картина или колко звучно е едно стихотворение – важно е колко любов към родината лъха от тях“, изтъкна Илияна Йотова.

„Където и да изберат да се развиват децата ни, да ги възпитаваме да носят България в сърцата си и да разказват за славната й история и богата култура“, призова вицепрезидентът.