Новини

Кипър въвежда по-строги мерки срещу COVID-19

Кипър затяга мерките срещу разпространението на коронавируса, като в същото време комбинира новите ограничения със стимули за ваксинация, най-вече на младите хора, съобщи БНР. Решенията, които правителството взе, са продиктувани от критичната епидемиологична ситуация и безпрецедентния скок на новите случаи в страната.

Въвеждат се по-строги правила за прилагането на "безопасния пропуск" - SafePass. От 20 юли той е задължителен за всички места на открито или на закрито, където се събират повече от 20 души, включително банки, общини, центрове за обслужване на клиенти, обществен транспорт и други. За да получат необходимата им обществена услуга на тези места, хората трябва да са ваксинирани, да са преболедували коронавируса през последните 6 месеца или да имат 72-часов отрицателен тест.

Новите ограничения във всекидневния живот на острова са придружени от стимули, които трябва да насърчат хората в групата от 18 до 30 години да се ваксинират. 13 частни и държавни компании предлагат на младежите безплатни самолетни билети, ваучери за покупка на различни продукти, отстъпки за мобилни планове и безплатен интернет, билети за футболни мачове и др.

В специално обръщение в петък президентът Никос Анастасиадис отправи към хората призив да се ваксинират. Той заяви, че правителството на Кипър няма намерение да разделя населението на ваксинирани и неваксинирани, но е длъжно да защитава живота на всички граждани и не може да позволи на малцина да изложат на риск мнозинството.

Cross.bg