Новини

Президентът: Политическите партии не само да заявяват намерение за промяна по време на избори, но да покажат, че могат да предложат алтернатива

Още един поправителен няма да бъде за сметка на политиците, а за сметка на всички нас, заяви пред журналисти Румен Радев

Политическите партии трябва не само да заявяват намерение за промяна по време на избори, но да покажат, че могат да предложат алтернатива, че могат да водят диалог помежду си, а не да бягат от отговорност и да се оправдават. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти във Варна.

Румен Радев отново подчерта обществените очаквания към партиите, обявили се срещу порочния управленски модел, за съставяне на устойчиво, ефективно и работещо правителство. „Съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и ясни морални принципи“, посочи президентът.

В отговор на въпрос Румен Радев определи като теоретично добро решение възможността парламентарните сили да предложат служебното правителство да продължи работа си като редовно, но подчерта, че редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от партиите. „Редовният кабинет трябва да решава задачи с ясен политически приоритет, затова и партиите не могат да се крият зад него. Партиите трябва да излъчат свои ясни политически позиции чрез министрите, които те определят“.

В отговор на въпрос относно провеждането на консултации с парламентарните групи в новия парламент държавният глава коментира, че ще бъдат проведени възможно най-скоро. От хода им, от това дали ще намерят диалог и консенсус, зависи на кого ще бъде връчен и третият мандат, посочи още президентът. „Този път те нямат право на грешка. Още един поправителен на партиите няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас“, заяви Румен Радев.

Помолен да даде оценка за работата на служебното правителство, президентът коментира, че министрите изпълняват успешно поставената им задача за „начало на демонтажа на порочния управленски модел и оздравяване на държавността. За работа в интерес на обществото, а не на отделни партии и бизнес кръгове“.

Запитан за сигнала на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за нарушения на главния прокурор, изпратен до министъра на правосъдието, държавният глава подчерта, че това е закономерен резултат от действията на  главния прокурор до момента: „Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция на най-високите места във властта, за знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха страната ни, оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това дискредитира и делегитимира самата прокуратура в лицето на главния прокурор“. По думите на Румен Радев оставката на главния прокурор ще бъде в полза на гражданското общество и на страната ни

Дължим признание на българските лекари, медицински сестри и медицински работници, че и в най-тежки моменти здравето и животът на българските граждани са тяхна неотменна кауза. В същото време дължим и един справедлив, ефективен здравен модел, който да гарантира добри условия на труд и на заплащане на нашите лекари, но да гарантира и правата на пациентите. Така президентът коментира случая с освобождаването на директора на „Пирогов“. По думите на държавния глава случващото се в болница "Пирогов" е и показател за системни проблеми в здравеопазването, което се превръща в бизнес и изкривява и дори опорочава отношенията лекар-пациент. Затова партиите, които претендират да управляват страната, следва да работят и за създаването на нов модел на здравеопазване в България, призова още президентът.