Новини

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Сега членовете на ВСС трябва да покажат дали са самостоятелни и еманципирани

Членовете на Висшия съдебен съвет са поставени пред голямо изпитание. Ще трябва да покажат дали са самостоятелни и еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля в Съвета и в много случаи определят решенията му. Така министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов коментира пред БНТ в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ предстоящото заседание на Пленума на ВСС идната седмица, на което ще се обсъди внесеното от него предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България.

Той заяви, че след като се е запознал с предоставената от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков информация, е изготвил предложение с мотиви, което е внесъл във ВСС. На 22-ри юли ВСС ще разгледа предложението като първа точка от дневния ред, подписан от министъра на правосъдието. В насроченото заседание Пленумът може да приключи тази въпрос по същество, като се произнесе с решение. Има и други възможности, например за допълнителни проучвания, коментира Стоилов.   

Тези, които лансират предложения, поставящи въпроса за мястото на прокуратурата, трябва да знаят, че  според съществуващите тълкувателни решения на Конституционния съд този въпрос опира до формата на държавно управление, т.е. до Велико народно събрание (ВНС). Обикновеното народно събрание може да прави конституционни промени, ако прокуратурата остава в рамките на съдебната власт, каза още правосъдният министър.

Той изрази надежда, че страната ни няма да бъде тласната към други избори, още повече за ВНС, защото това ще доведе до дестабилизация и ще отклони вниманието от важните за гражданите теми. По-добре е да се движим от основата – въпросите за повишаване на доходите, рязко снижаване на корупцията, стабилизиране на държавните институции – към върха – Конституцията, заяви Стоилов. Той добави, че парламентът трябва да е отговорен, да бъде в състояние да решава проблеми, които не търпят отлагане, като актуализация на бюджета и справяне с последиците от пандемията.

След конституирането на парламента Стоилов ще внесе няколко законови предложения и ще представи анализа за спецправосъдието. „В състояние сме да направим специализирано наказателно правосъдие, без задължително да има специализиран съд.“

По повод навършването през тази година на 30 години от приемането на Конституцията, Янаки Стоилов припомни, че Министерството на правосъдието организира под патронажа на президента нейното отбелязване с участието на представители на основни държавни институции и народни представители от 7-мото ВНС. Проведени бяха също две специализирани конференции по теми за Конституцията във Велико Търново и Пловдив. „Ние трябва да знаем, че разполагаме с една добра европейска и преди всичко българска по своя характер Конституция, която може да осигурява развитието на страната. Тя обаче е само нормативен инструмент и е важно в какви ръце се намира, за да прояви своя ефект. За съжаление едни от главните й цели България да бъде правова и социална държава все още показват сериозни дефицити“, каза Стоилов. 

Във връзка с дейността на служебното правителство той обясни, че за три месеца екипът му се опитва да наваксва това, което не е направено за години. За пример даде интегрирането на Търговския регистър в европейската система BRIS, което е трябвало да стане още преди 4 г. „С големи усилия в началото на следващата година ще могат да се направят тестове за включването и се надявам, че наказателната процедура срещу България ще бъде преустановена, заключи министърът на правосъдието.