Новини

Огнян Герджиков: Слави Трифонов решава сам, наподобява профила на Борисов

ИТН се яви на поправителен изпит - друг е въпросът защо се стигна до бламирането на Николай Василев за премиер. Той би бил великолепен премиер, той е специалист, малко прекалено десен. Това заяви проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер, пред БНТ.

Според Герджиков исканата приватизация на Българската банка за развитие (ББР) е грешка, защото трябва да има една банка, която е държавна, а не само частният интерес да е водещ.
"НДСВ имаше и продължава да има много качествени кадри и направени немалко неща", смята той. А всеки, който е бил високо във политика, формулира в себе си омраза, смята Герджиков за критиките към Василев.

На въпрос дали би се кандидатирал за премиер, той отговори, че по-скоро би летял до Марс.

Относно подхода към президентска република - за него означава промяна на Конституцията, което не става лесно и не се задава и не е необходима, смята относно предложенията на партиите Огнян Герджиков. През годините доказахме, че управлението на държавата ни се отдава трудно", добави обаче Герджиков.
Герджиков има критика и към регионалния министър Виолета Комитова заради "Златен век". "Тя разбира от архитектура, но от право - не. Безобразие е да се спира и то заради юридическа неграмотност", анализира юристът. Не може да се лишаваме от най-качествените си хора, това е безобразие, категоричен е той относно отстраняването на д-р Балтов от шефското място в "Пирогов".

ИТН играят ва банк, което носи немалко негативи, смята Герджиков. Представяте ли си в една година четири избора, на хората ще им дойде много, те се изплашиха и от машините, което е основа и за ниска избирателна активност, коментира бившият служебен премиер. Факторите за ниската активност, според него, са, че е имало скоро избори, сега е разгарът на лятото, както и факторът машинен вот.

По думите му, "Слави Трифонов реди всичко, той не търпи чуждо мнение и наподобява профила на Бойко Борисов".
Герджиков е убеден на 99.99%, че искането за предсрочно отстраняване на Иван Гешев няма да мине, защото преди години е бил избран от същия ВСС. На мястото на Янаки Стоилов той също би внесъл искането, което е при него, защото иначе ще се каже, че е с главния прокурор.

ГЕРБ няма да се примири, защото Бойко Борисов е много амбициозен, защото би взел първа роля в нашия кабинет, но като че ли ерата ГЕРБ като водеща политическа сила е в историята, каза той и веднага уточни, че не е категоричен и може и да се лъже.

Cross.bg